Kiełki

Jak rosną kiełki dzień po dniu? Zdjęcia kiełków w różnych fazach rozwoju

Zapraszamy na fotostory: jak rosną kiełki dzień po dniu!

Po kolei pokażemy różne rośliny w różnych fazach rozwoju. Chcecie zobaczyć, jak będą wyglądać Wasze uprawy zdrowych, pachnących, chrupiących kiełków? Nie ma sprawy, zapraszam do oglądania. Podpowiemy też parę sposobów na ich wykorzystanie w kuchni. W skrócie: jak rosną kiełki dzień po dniu – szybko.

Kiełki cebuli w kiełkownicy, cebula i szczypiorek
Kiełki cebuli w kiełkownicy, cebula i szczypiorek. Która postać cebuli najlepiej smakuje?

Kiełki, które rosną powoli – trzeba czekać około tygodnia, oto one:

Mamy tu na przykład kiełki kapusty, ale nie tylko. Warto na nie czekać, bo w sklepach raczej rzadko bywają. Za długi jest bowiem czas ich uprawy, i nie opłacają się logistycznie. Dodają za to, oprócz smaku, kolorów na nasze talerze. Zapraszamy do poczytania o sezonowej surówce z orzechami, lub może śledź z kiełkami kapusty?

Kiełki kapusty czarwonej: jak rosną kiełki dzień po dniu:

[FinalTilesGallery id=’3′]

 

Brokuł jest jednym z pierwszych kiełków, od których zaczyna się przygodę z kiełkowaniem.

Można poczekać dłużej – około 2 tygodni – i zjeść mikroliście, czyli kiełki z liśćmi właściwymi. Jest bardzo popularny w sklepach. Policzcie sobie, nasiona i tak są ponad połowę tańsze, więc warto samemu je wyprodukować. Co do przepisów, może spróbujecie muślinowy omlet z kiełkami brokuła?

[FinalTilesGallery id=’4′]

 

Lucerna jest bardzo ważna z powodu zawartości witaminy B.

Smakuje nawet najbardziej uprzedzonym niejadkom, oraz tym, którzy twierdzą że “nie jestem koniem żeby jeść trawę”. Sprawdź przepis na pankejki z łososiem i lucerną.

[FinalTilesGallery id=’5′]

 

Fasola Mung, czyli typowy dodatek do dań z woka, rośnie około 5, najdalej 6 dni.

Natomiast fasola Adzuki potrzebuje jeszcze 1-2 dni więcej, za to ma ciekawszy, orzechowy smak. Można ją jeść na surowo w sałatce, na kanapce, albo dodać do sosu tajskiego. Oto jak rosną kiełki fasoli:

[FinalTilesGallery id=’6′]

 

Groch cukrowy jest bardzo wdzięcznym materiałem do kiełkowania, i można z niego zrobić nawet kotlety.

Kiełki grochu lepiej jeść po 5 dniach, wtedy są najsmaczniejsze. Tu znajdziecie przepis na obiad z kiełków grochu, dla wegetarian i nie tylko.

[FinalTilesGallery id=’7′]

 

Jak rosną kiełki dzień po dniu? Oto prawdziwe demony prędkości kiełkowania:

Soczewica

To fantastyczne źródło białka, kto nie jadł zupy z soczewicy z kiełkami soczewicy, ten niech spróbuje koniecznie.

[FinalTilesGallery id=’8′]

 

Kozieradka – nie jest popularna jako gotowe kiełki sklepach z pewnego prozaicznego powodu.

Otóż trzeba ją zjeść 4 dnia od posiania, bo potem nabiera goryczy. Nie istnieje taki system logistyczny, który nadąża za kozieradką, za wyjątkiem Waszej własnej kiełkownicy w domu. Kozieradka to przykład, jak rosną kiełki błyskawiczne. 4 dniowa kozieradka + kurczak i ryż to prosty sposób na obiad inspirowany Dalekim Wschodem. Pycha!

[FinalTilesGallery id=’9′]

 

Rzodkiewka to najlepsze kiełki ze wszystkich.

Zawsze się udadzą w kiełkownicy słoikowej, albo biodegradowalnej. Wysiewamy nasiona, i za 4-5 dni od posiania możemy zrobić z nich coś pysznego. Na początek sałatka wiosenna lub pasta z awokado i kiełków.

Rzodkiew czarną mało kto zna, a ona ma takie same właściwości jak rzodkiewka, za to jest bardziej pikantna w smaku. Zapraszamy do sprawdzenia naszego przepisu obiadowego z kiełkami czarnej rzodkwi.

[FinalTilesGallery id=’10’]

Słonecznik potrzebuje 4 dni, oraz obrania z łupin po skiełkowaniu.

Tutaj możesz sprawdzić jaka jest znakomita sałatka z kiełkami słonecznika, można się zainspirować.

[FinalTilesGallery id=’11’]

 

Oczywiście jest znacznie więcej różnych rodzajów kiełków, wkrótce uzupełnimy tą listę. Mam nadzieję że znaleźliście mnóstwo inspiracji. Opisaliśmy wraz ze zdjęciami, jak rosną kiełki dzień po dniu.

Podobne

0