Kiełki

Jak rosną kiełki dzień po dniu? Zdjęcia kiełków w różnych fazach rozwoju

Zapraszamy na fotostory: jak rosną kiełki dzień po dniu!

Po kolei pokażemy różne rośliny w różnych fazach rozwoju. Chcecie zobaczyć, jak będą wyglądać Wasze uprawy zdrowych, pachnących, chrupiących kiełków? Nie ma sprawy, zapraszam do oglądania. Podpowiemy też parę sposobów na ich wykorzystanie w kuchni. W skrócie: jak rosną kiełki dzień po dniu – szybko.

Kiełki cebuli w kiełkownicy, cebula i szczypiorek
Kiełki cebuli w kiełkownicy, cebula i szczypiorek. Która postać cebuli najlepiej smakuje?

Kiełki, które rosną powoli – trzeba czekać około tygodnia, oto one:

Mamy tu na przykład kiełki kapusty, ale nie tylko. Warto na nie czekać, bo w sklepach raczej rzadko bywają. Za długi jest bowiem czas ich uprawy, i nie opłacają się logistycznie. Dodają za to, oprócz smaku, kolorów na nasze talerze. Zapraszamy do poczytania o sezonowej surówce z orzechami, lub może śledź z kiełkami kapusty?

Kiełki kapusty czarwonej: jak rosną kiełki dzień po dniu:

 

Brokuł jest jednym z pierwszych kiełków, od których zaczyna się przygodę z kiełkowaniem.

Można poczekać dłużej – około 2 tygodni – i zjeść mikroliście, czyli kiełki z liśćmi właściwymi. Jest bardzo popularny w sklepach. Policzcie sobie, nasiona i tak są ponad połowę tańsze, więc warto samemu je wyprodukować. Co do przepisów, może spróbujecie muślinowy omlet z kiełkami brokuła?

 

Lucerna jest bardzo ważna z powodu zawartości witaminy B.

Smakuje nawet najbardziej uprzedzonym niejadkom, oraz tym, którzy twierdzą że „nie jestem koniem żeby jeść trawę”. Sprawdź przepis na pankejki z łososiem i lucerną.

 

Fasola Mung, czyli typowy dodatek do dań z woka, rośnie około 5, najdalej 6 dni.

Natomiast fasola Adzuki potrzebuje jeszcze 1-2 dni więcej, za to ma ciekawszy, orzechowy smak. Można ją jeść na surowo w sałatce, na kanapce, albo dodać do sosu tajskiego. Oto jak rosną kiełki fasoli:

 

Groch cukrowy jest bardzo wdzięcznym materiałem do kiełkowania, i można z niego zrobić nawet kotlety.

Kiełki grochu lepiej jeść po 5 dniach, wtedy są najsmaczniejsze. Tu znajdziecie przepis na obiad z kiełków grochu, dla wegetarian i nie tylko.

 

Jak rosną kiełki dzień po dniu? Oto prawdziwe demony prędkości kiełkowania:

Soczewica

To fantastyczne źródło białka, kto nie jadł zupy z soczewicy z kiełkami soczewicy, ten niech spróbuje koniecznie.

 

Kozieradka – nie jest popularna jako gotowe kiełki sklepach z pewnego prozaicznego powodu.

Otóż trzeba ją zjeść 4 dnia od posiania, bo potem nabiera goryczy. Nie istnieje taki system logistyczny, który nadąża za kozieradką, za wyjątkiem Waszej własnej kiełkownicy w domu. Kozieradka to przykład, jak rosną kiełki błyskawiczne. 4 dniowa kozieradka + kurczak i ryż to prosty sposób na obiad inspirowany Dalekim Wschodem. Pycha!

 

Rzodkiewka to najlepsze kiełki ze wszystkich.

Zawsze się udadzą w kiełkownicy słoikowej, albo biodegradowalnej. Wysiewamy nasiona, i za 4-5 dni od posiania możemy zrobić z nich coś pysznego. Na początek sałatka wiosenna lub pasta z awokado i kiełków.

Rzodkiew czarną mało kto zna, a ona ma takie same właściwości jak rzodkiewka, za to jest bardziej pikantna w smaku. Zapraszamy do sprawdzenia naszego przepisu obiadowego z kiełkami czarnej rzodkwi.

Słonecznik potrzebuje 4 dni, oraz obrania z łupin po skiełkowaniu.

Tutaj możesz sprawdzić jaka jest znakomita sałatka z kiełkami słonecznika, można się zainspirować.

 

Oczywiście jest znacznie więcej różnych rodzajów kiełków, wkrótce uzupełnimy tą listę. Mam nadzieję że znaleźliście mnóstwo inspiracji. Opisaliśmy wraz ze zdjęciami, jak rosną kiełki dzień po dniu.

Podobne

Leave a Comment

0