Pankejki z łososiem i kiełkami lucerny
gotowanie

Pankejki i kiełki lucerny

Kiełki lucerny pasują do łososia, dlatego proponujemy przepis na pankejki z łososiem i kiełkami lucerny.

Kiełki lucerny nadają się na danie śniadaniowe, lunchowe, imprezowe – co kto lubi. Pankejki z łososiem i kiełkami lucerny smakują także (złożone po 2) jako szkolne śniadanie.

Pankejki z łososiem i kiełkami lucerny
Pankejki z łososiem oraz kiełki lucerny – super połączenie!

Składniki:

Kiełki lucerny – pełny słoik do kiełkowania

Łosoś wędzony – 100g

Serek twarogowy homogenizowany

Oliwa, sól, cukier, cytryna

Pankejki: 225g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 300ml mleka, 30 g masła

Sposób przygotowania pankejków:

Masło rozpuścić na patelni i przelać do miski. Patelnię osuszyć ręcznikiem papierowym. Do ostudzonego masła dodać pozostałe składniki pankejków, ubić mikserem. Patelnię rozgrzać, wlewać po 1 chochelce ciasta i smażyć po obu stronach na złoto.

Sos: oliwę roztrzepujemy z sokiem z cytryny, solą i cukrem, próbujemy do smaku.

Na pankejkach układamy plasterek łososia, łyżkę serka, łyżkę kiełków, całość polewamy odrobiną sosu z oliwy.

Pankejki z łososiem i kiełkami lucerny polewamy sosem z oliwy
Danie polewamy sosem z oliwy

Pankejki z łososiem i kiełkami lucerny to danie dla każdego amatora zdrowego jedzenia.

Podobne

0