Sałatka z kiełków rzodkiewki - wiosenny smak, idealna konsystencja
gotowanie

Kiełki rzodkiewki we wiosennej sałatce

Wiosenny przepis – kiełki rzodkiewki w sałatce

Kiełki rzodkiewki to coś na śniadanie, lunch, a może lekką kolację? Sałatka z kiełkami rzodkiewki będzie idealna, zwłaszcza w sezonie, kiedy wszystko można przynieść z własnego ogródka. Za wyjątkiem jajek, chyba że ktoś ma kurnik!

Sałatka z kiełkami rzodkiewki - świeże, wiosenne składniki
Sałatka z kiełkami rzodkiewki – świeże, wiosenne składniki

Składniki:

  • słoik kiełków rzodkiewki – z kiełkownicy słoikowej!
  • pół pęczka rzodkiewek
  • kilka świeżych ogórków
  • mały pęczek koperku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka śmietany
  • łyżka majonezu
  • sól

Sposób przygotowania:

Ostudzone jajka pokrój drobno, rzodkiewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ogórki pokrój w plasterki, ale nie za cienki, żeby coś chrupało! Posiekaj koperek. W misce przygotuj sos ze śmietany, majonezu i soli, następnie wrzuć wszystkie składniki, z kiełkami włącznie. Sałatka gotowa!

Sałatka z kiełków rzodkiewki - wiosenny smak, idealna konsystencja
Sałatka z kiełków rzodkiewki – wiosenny smak, idealna konsystencja. Nie każdy lubi ostrość rzodkiewki, a tę sałatkę jedzą nawet malutkie dzieci. Bomba witaminowa!

Korzyści dla zdrowia:

Kiełki rzodkiewki zawierają witaminę C, podnoszą więc odporność. Siarka w nich zawarta działa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Są lekkostrawne. Cała sałatka jest dzięki nim prozdrowotna.

Podobne

0