Śledź z kiełkami kapusty czerwonej na wigilijny wieczór - i tradycyjne smaki, i zdrowe właściwości.
Przepisy na kiełki

Śledź z kiełkami kapusty czerwonej

Danie wigilijne – śledź z kiełkami kapusty

Śledź z kiełkami kapusty to dania, które przygotujesz bardzo szybko. Jedynie śliwkę suszoną należy wcześniej namoczyć. I oczywiście warunkiem jest posiadanie słoika kiełków kapusty!

Śledź z kiełkami kapusty czerwonej - składniki
Śledź z kiełkami kapusty czerwonej – składniki

Składniki:

1 słoik kiełków kapusty czerwonej – im więcej kiełków w stosunku do pozostałych składników, tym zdrowsza i lżej strawna stanie się ta wigilijna potrawa…

1 cebula czerwona

3-4 śledzie solone filety

1 garść śliwek suszonych (prawda, że pasują do kapusty, zwłaszcza na wigilijnym stole?) + wino czerwone wytrawne do namoczenia

pieprz, gałka muszkatołowa utarta

olej

Jak wyhodować kiełki czerwonej kapusty?

Tutaj widzicie, że po kilku dniach można uzyskać cały słoik kapusty w jej najzdrowszej formie. Do umytej kiełkownicy wrzucamy 2 łyżki nasion kapusty, namaczamy je kilka godzin. Następnie wodę wylewamy przez nakrętkę z sitkiem. Nastawione nasiona należy płukać 3 razy dziennie, a po kilku dniach czas na zbiory. Śledź z kiełkami kapusty jest lżejszy z powodu kiełków – to takie antidotum na wilijne i świąteczne ciężkie smakołyki.

Kapusta zaczyna kiełkować na drugi dzień
Kapusta zaczyna kiełkować na drugi dzień
Trzeci dzień hodowli kiełków kapusty w słoiku
Trzeci dzień hodowli kiełków kapusty w słoiku
Czwartego dnia kiełki kapusty w kiełkownicy słoikowej
Czwartego dnia kiełki kapusty w kiełkownicy słoikowej
5 dnia kapusta jest gotowa, filetowe kiełki pięknie wyglądają w słoiku na kiełki
5 dnia kapusta jest gotowa, filetowe kiełki pięknie wyglądają w słoiku na kiełki

Przygotowanie śledzia z kiełkami kapusty:

1. Parę godzin wcześniej namoczyć śliwki z czerwonym wytrawnym winie, a śledzie w wodzie, aby nie były tak strasznie słone.

2. Pokroić śledzia, wrzucić go do miski, posypać świeżo mielonym pieprzem i gałką, polać olejem, wymieszać, odstawić.

3. Pokroić odsączone śliwki, dodać do śledzi, wymieszać.

4. Dodać połowę kiełków, wymieszać, odstawić.

5. Przed podaniem domieszać do miski resztę kiełków – wtedy zachowają charakterystyczną sprężystą strukturę.

Śledź z kiełkami kapusty czerwonej na wigilijny wieczór - i tradycyjne smaki, i zdrowe właściwości.
Śledź z kiełkami kapusty czerwonej na wigilijny wieczór – i tradycyjne smaki, i zdrowe właściwości.

Smacznego! Śledź z kiełkami kapusty gotowy na Wigilię.

Podobne

Leave a Comment

0