sałatka z awokado i kiełki soczewicy
Przepisy na kiełki

Problem rozwiązany – sałatka z awokado!

Sałatka z awokado

Awokado sprawia czasem problemy. Ten owoc przypominający gruszkę, tak na prawdę w smaku przypomina ziemniaka. Z tego względu potrzebuje dodatków które nadadzą mu charakter. Propozycja to sałatka z awokado, która nada mu smak.

awokado soczewica sałatka
składniki sałatki

Składniki:

kiełki soczewicy

suszone pomidory w oleju

listki świeżego szpinaku baby

awokado

łyżeczka octu winnego

sól

Sposób przygotowania:

Awokado obrać ze skóry i wyciągnąć pestkę, pokroić na małe kawałki. Wymieszać i posolić w misce wraz z suszonymi pomidorami – które można pokroić jeżeli kawałki są zbyt duże. Ważne by wlać również oliwę z pomidorów, najczęściej jest ona również przyprawiona więc warto to wykorzystać. Dodać łyżeczkę octu winnego, może być jasny bądź ciemny (ciemny jest intensywniejszy). Wymieszać tak aby awokado nasiąknęło sosem. Dodać kiełki oraz listki szpinaku. Wymieszać i podawać od razu, gdyż odstawiony szpinak na dłuższy czas pod wpływem oliwy i octu ciemnieje. Delektuj się niezwykłym smakiem!

sałatka z kiełkami soczewicy rukolą awokado i suszonymi pomidorami w oleju
sałatka z awokado

Kiełki soczewicy rosną bardzo szybko, a najlepiej w kiełkownicy słoikowej. Warto je przez kilka godzin namoczyć, następnie wylać wodę przez sitko w nakrętce. Soczewica nie produkuje korzeni włośnikowych, więc nadaje się idealnie dla początkujących osób, które nie są pewne różnicy między pleśnią a korzeniami włośnikowymi. Wystarczy ją przepłukiwać 2 razy dziennie, i po 3-4 dniach jest gotowa.

Podobne

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu