Przepisy na mikroliście 1
Mikroliście know-how

Przepisy na mikroliście

Przepisy na mikroliście wcale nie łatwo znaleźć, a przecież podają je we wszystkich eleganckich restauracjach! Więc specjalnie dla Was postaraliśmy się stworzyć kilka, tak żeby każdy wiedział, po co je uprawiać. Potrawy z mikroliśćmi to przede wszystkim sałatki, ale dania główne też. Oto garść pomysłów i inspiracji.

koper na mikroliście
Koper na mikroliście znakomicie się nadaje. A pasuje do ryb, do kapusty i do takich potraw, którym chcemy dodać lekkości. Indyk też jest dobrym towarzystwem dla koperku.

Przepisy na mikroliście – potrawy wiosenne i letnie

Tutaj liczy się sezonowość – do których sezonowych warzyw pasują poszczególne rodzaje mikroliści? Niektóre połączenia smaków będą zawsze bez pudła, na przykład rzodkiewka z jajkiem i koperkiem. Inne są całkiem oryginalne. Czy wiecie że ogórecznik fantastycznie komponuje się z łososiem? Można dodać i mikroliście, i piękne niebieskie kwiaty tej pożytecznej rośliny! Znowu jarmuż to dobry kompan awokado, razem tworzą duet superfood.

sałatka z mikroliściami
Sałatka z mikroliśćmi buraka, serem fetą i gotowanym burakiem. Danie na lato!
Przepis na mikroliście jarmużu z awokado
Przepis na mikroliście jarmużu z awokado
chłodnik z jajkiem
Chłodnik z jajkiem i mikroliśćmi rzodkiewki

Potrawy z mikroliści na zimę

To, co jest w mikroliściach fantastyczne, i co sprawia, że warto je uprawiać zimą na własnym parapecie, to ich zastosowanie w zimowej kuchni. Wyobraź sobie że w środku zimy możesz jeść świeżą i pozbawioną śladów chemii zieleninę. To właśnie oferują mikroliście. Można zatem zimą dodawać je do kanapek, przekąsek, sałatek czy posypywać nimi dania główne, dekorować zupy i sosy. Wartość każdej zimowej sałatki może być podniesiona za pomocą garści mikroliści.

Przepisy na mikroliście: sałatki i dania główne
Sałatka z mikroliśćmi smakuje lepiej, wygląda pięknie, i mamy pewność że listki nie mają śladów niekorzystnych substancji, ponieważ samemu je wyhodowaliśmy za pomocą nasion, podłoża kokosowego i wody. Żadnych nawozów i środków ochrony roślin, które używa się w profesjonalnej uprawie np. sałaty czy jarmużu w postaci dorosłych warzyw.

Ten wpis jest rozwijany wraz z powstawaniem kolejnych przepisów!

Podobne

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu