Przepis na kiełki rzodkiewki – pasta z kiełków i awodako
Nowy przepis na kiełki rzodkiewki – wypróbuj na śniadanie!
Już wcześniej był publikowany przepis na kiełki rzodkiewki – sałatka wiosenna. Teraz coś do pieczywa albo jako dip.
![Przepis na kiełki rzodkiewki: pasta z awokado i kiełków Przepis na kiełki rzodkiewki: pasta z awokado i kiełków](https://kielkownice.pl/wp-content/uploads/2018/01/pasta-awokado-rzodkiewka-1-400x289.jpg)
Składniki:
![Składniki do przepisu na pastę z kiełkami rzodkiewki Składniki do przepisu na pastę z kiełkami rzodkiewki](https://kielkownice.pl/wp-content/uploads/2018/01/skladniki-przepis-na-kielki-rzodkiewki-1-400x298.jpg)
kiełki rzodkiewki – ja miałam wyhodowane w kiełkownicy biodegradowalnej, około 500ml kiełków
1 awokado miękkie
jajko ugotowane na twardo
sól, pieprz
olej ryżowy, odrobina soku z cytryny
rzodkiewka
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić, pozbawić pestki, wydrążyć. Jajko pokroić.
![Awokado i kiełki rzodkiewki Awokado i kiełki rzodkiewki](https://kielkownice.pl/wp-content/uploads/2018/01/awokado-kielki-rzodkiewki-1-400x269.jpg)
Miąższ awokado, pokrojone jajko i większość kiełków zblendować. Dodać łyżeczkę oleju, kilka kropel soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zblendować raz jeszcze.
Gotowe – proste, prawda? Nie każdy przepis na kiełki musi być sałatką z wieloma składnikami!
![Kanapka z pastą z awokado i kiełkami rzodkiewki Kanapka z pastą z awokado i kiełkami rzodkiewki](https://kielkownice.pl/wp-content/uploads/2018/01/kanapka-awokado-kielki-1-400x287.jpg)
Przepis na kiełki rzodkiewki – ale jak wyhodować kiełki?
![Kiełki rzodkiewki wyhodowane w biodegradowalnej kiełkownicy po 3 dniach Kiełki rzodkiewki wyhodowane w biodegradowalnej kiełkownicy po 3 dniach](https://semini.pl/wp-content/uploads/2018/07/kielki-rzodkiewki-kielkownica-biodegradowalna-400x293.jpg)
Oczywiście nie każdy ma u siebie kiełkownicę słoikową, znakomitą do produkcji kiełków. Wystarczy przezroczysty plastikowy pojemnik z wentylowaną przykrywką. Taka właśnie jest kiełkownica biodegradowalna – pojemnik z otworem w pokrywce, idealnego kształtu dla krążenia powietrza. Nasiona należy w nim zraszać 2-3 razy dziennie zraszaczem, można też je przepłukać. Do odcedzenia wody należy użyć pokrywki “do gry nogami”, wtedy bokiem można całą wlaną wodę odsączyć. Za 3 do maksymalnie 4 dni kiełki są gotowe, a wyglądają – jak orzekli wszyscy domownicy – jak ze sklepu. Oczywiście rozumiem że miał to być komplement, że takie profesjonalne!
![Kiełki rzodkiewki w kiełkownicy biodegradowalnej Kiełki rzodkiewki w kiełkownicy biodegradowalnej](https://kielkownice.pl/wp-content/uploads/2018/01/przepis-na-kielki-rzodkiewki-1-269x400.jpg)
Wkrótce opublikujemy przepis na kiełki rukoli, które nieśmiało kiełkują w miseczkowej szklanej kiełkownicy z sitkiem.