Uprawa kiełków w domu: 2 sposoby
Uprawa kiełków w domu może być wygodna i łatwa!
Przedstawiamy 2 sposoby na kiełki, które stosujemy wymiennie w zależności od rodzaju nasion, które chcemy kiełkować. Chodzi o to bowiem, żeby uprawa kiełków w domu stała się dla każdego wygodnym rozwiązaniem, pozwalającym na zdrowe urozmaicenie diety. We własnej kuchni możesz w 3-4 dni doczekać się kiełków, które kosztowały Cię tylko tyle, ile zapłaciłeś za nasiona. Zobacz jak to zrobić i przekonaj się, jakie to łatwe.
![Uprawa kiełków w domu nie jest kłopotliwa, a w zamian można raczyć się bez końca naprawdę zdrową żywnością. Uprawa kiełków w domu nie jest kłopotliwa, a w zamian można raczyć się bez końca naprawdę zdrową żywnością.](https://kielkownice.pl/wp-content/uploads/2018/01/uprawa-kielkow-w-domu-1-400x270.jpg)
Kiełki w szklanym słoiku – kiełkownica słoikowa do kupienia tutaj.
![Kiełkownica z kiełkami rzodkiewki Semini Kiełkownica z kiełkami rzodkiewki Semini](https://semini.pl/wp-content/uploads/2017/11/rzodkiewka-kielkownica-5dzienLOGO-400x316.jpg)
To naprawdę pomysłowe, bardzo sprytne rozwiązanie. Słoik na kiełki Semini ma pojemność 400ml, czyli akurat tyle, żeby zmieścić porcję taką jakbyś kupił gotowe kiełki. Czyli na solidnej wielkości sałatkę! Kiełkowanie w słoiku polega na wsypaniu do niego nasion (ok 10g, ale to zależy od gatunku rośliny), namoczeniu ich a następnie przelewaniu uprawy wodą kilka razy dziennie. Minimalna ilość przepłukiwań, która zapobiegnie wyschnięciu roślin, to 2 razy dziennie – chyba nie dużo, prawda? Ale po kolei:
- Wsypujemy nasiona – tutaj rekomendujemy nasiona będące materiałem siewnym z numerem partii, a nie materiał paszowy lub środek spożywczy, bo po prostu mogą nie skiełkować.
- Jakie rośliny efektywnie wyhodujemy w słoiku: soczewica, fasola, rzodkiewka, lucerna, groch, słonecznik, cebula, kapusta, kalarepa, kozieradka, brokuł, jęczmień, czarna rzodkiew. Wybór jest!
- Nalewamy wodę i namaczamy. Zwykle około 4 godzin wystarczy, nie ma co przesadzać z długim namaczaniem bo mogą zgnić przez dobę w wodzie. Czas namaczania podaje na opakowaniu producent nasion, jest to zależne od gatunku rośliny. Po namoczeniu wylewamy wodę przez zakręconą nakrętkę.
- Ustawiamy słoik w ciepłym miejscu. Nie za ciepłym (powyżej 25 stopni nasiona mogą gnić), nie za zimnym (bo mogą spleśnieć). W temperaturze pokojowej. Coś mi mówi, że każdy ma taką temperaturę w domu!
- Około 3 razy dziennie przepłukujemy nasiona pod kranem. Nie odkręcamy nakrętki. To jest najszybszy i najwygodniejszy sposób przepłukiwania nasion ze wszystkich rodzajów kiełkownic.
- Po 3-6 dniach, w zależności od gatunku kiełkowanej rośliny, kiełki są gotowe. To się nazywa niekłopotliwa uprawa kiełków w domu!
3 słoiki na kiełki z różnymi rodzajami kiełków: fasolą, brokułem i kapustą
Uprawa kiełków w domu: kiełki rzeżuchy, gorczycy i rukoli
![Kiełkownica szklana miska pełna kiełków rukoli Kiełkownica szklana miska pełna kiełków rukoli](https://semini.pl/wp-content/uploads/2018/07/kielki-rukoliLOGO-400x278.jpg)
My Polacy kochamy rzeżuchę, bo jest pyszna, zdrowa, tradycyjna, pięknie wygląda i szybko rośnie. Niestety nie nadaje się do słoika, ponieważ podczas kiełkowania wydziela substancje kleiste, które zatykają sitko. Nie da się zatem wylać wody. Dotyczy to też rukoli i gorczycy. Dlatego ten, kto nie chce wyrzucać wraz z watą dolnej połowy uprawy (tak, tak, korzenie rzeżuchy są jadalne i zdrowe), może użyć kiełkownicy szklanej miski (do kupienia w naszym sklepie). Jak się nią posługujemy?
- Wysypujemy nasiona na sitko położone na kiełkownicy. Tak jak powyżej, sugerujemy użycie kwalifikowanego materiału siewnego od polskich producentów, takich jak Toraf czy Torseed, bo te nasiona przeszły próby kiełkowania.
- Ani rzeżucha, ani gorczyca, ani rukola nie potrzebują namaczania.
- Polewamy je wodą, tak żeby zgromadziła się w misce. Na początku dobrze, jeśli wody jest na 0,5cm na dnie, ponieważ woda paruje i nawadnia nasiona od dołu. Nie musimy jej wylewać.
- Znajdujemy ciepłe miejsce na uprawę kiełków w domu – w temperaturze pokojowej.
- Kilka razy dziennie spryskujemy nasiona spryskiwaczem, zwykłą wodą.
- Jak już nasiona puszczą korzenie, przeczepiają się do sitka, ścianek i dna kiełkownicy. Wtedy należy wylać wodę, jeśli jakaś została na dnie.
- Po 6-8 dniach możemy zbierać plony – bez nożyczek, bez problemów, bez start.
Kiełkownicę szklaną miskę z sitkiem kupisz w naszym sklepie.
Powodzenia w domowej uprawie kiełków!