Sałatka z kiełkami rzodkwi czarnej i kurczakiem w orzechowej panierce
Sałatka z kiełkami – oto co z niego można wyczarować!
Chrupiące składniki tej sałatki doskonale pasują do kiełków z warzywa o nazwie czarna rzodkiew. Słoik na kiełki pełen tych mało znanych, za to smacznych kiełków, daje nam możliwości przygotowania wielu ciekawych potraw. Czarna rzodkiew łatwo i szybko kiełkuje, tak jak rzodkiewka. Oto sałatka z kiełkami!
Składniki:
Słoik na kiełki pełen kiełków czarnej rzodkwi
Pierś kurza pokrojona w medaliony
Orzechy włoskie
Jabłko
Kalarepa
Olej, sól, pieprz
Przygotowanie:
W słoiku na kiełki wyhoduj w 4 dni kiełki czarnej rzodkwi. Jest ona tak samo bezproblemowa jak zwykła rzodkiewka, a ma inny smak.
Upraż na suchej patelni orzechy włoskie, połowę z nich zmiel.
Pokrój w słupki kalarepę, w ćwierć plasterki jabłko, posyp uprażonymi, nie zmielonymi orzechami i połową kiełków. Polej sosem z oleju, soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzej olej, posolone medaliony z kury obtocz w zmielonych orzechach i usmaż na złoto.
Na talerzu ułóż medaliony, obok sałatkę, wszystko posyp resztą kiełków. Smacznego!