Pankejki i kiełki lucerny
Kiełki lucerny pasują do łososia, dlatego proponujemy przepis na pankejki z łososiem i kiełkami lucerny.
Kiełki lucerny nadają się na danie śniadaniowe, lunchowe, imprezowe – co kto lubi. Pankejki z łososiem i kiełkami lucerny smakują także (złożone po 2) jako szkolne śniadanie.
Składniki:
Kiełki lucerny – pełny słoik do kiełkowania
Łosoś wędzony – 100g
Serek twarogowy homogenizowany
Oliwa, sól, cukier, cytryna
Pankejki: 225g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 300ml mleka, 30 g masła
Sposób przygotowania pankejków:
Masło rozpuścić na patelni i przelać do miski. Patelnię osuszyć ręcznikiem papierowym. Do ostudzonego masła dodać pozostałe składniki pankejków, ubić mikserem. Patelnię rozgrzać, wlewać po 1 chochelce ciasta i smażyć po obu stronach na złoto.
Sos: oliwę roztrzepujemy z sokiem z cytryny, solą i cukrem, próbujemy do smaku.
Na pankejkach układamy plasterek łososia, łyżkę serka, łyżkę kiełków, całość polewamy odrobiną sosu z oliwy.
Pankejki z łososiem i kiełkami lucerny to danie dla każdego amatora zdrowego jedzenia.