3 słoiki na kiełki z różnymi rodzajami kiełków: fasolą, brokułem i kapustą
Kiełki

Łatwy sposób na kiełki bez porażek

Znam sposób na kiełki, który zawsze wychodzi – jest niezawodny.

I chętnie się nim z Wami podzielę. Sposób na kiełki, o którym myślę, to uprawa ich w kiełkownicy słoikowej. Świetna rzecz – okrągły słoik, który można postawić pod kątem, z perforowaną metalową nakrętką. Bardzo wygodny w użyciu. Cała praca to nasypanie do niego nasion, namoczenie ich początkowo przez kilka godzin, a potem kilkukrotne płukanie w ciągu dnia. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe, pachnące i chrupiące. Brzmi prosto, prawda? Bo takie jest!

3 kiełkownice w zestawie na parapecie
3 kiełkownice w zestawie na parapecie

Wreszcie wygoda dla amatora zdrowej kuchni

Co jest zachwycające, to że kiełkowanie nasion jeszcze nigdy nie było aż tak wygodne. Zawsze jednak te trzypiętrowe kiełkownice zabierały miejsce w kuchni. Wykorzystywałam zwykle tylko jedno, maksymalnie 2 piętra na raz. Ze słoikami jest inaczej, bo każdy z nich jest niezależny. Można je łatwo przestawić, jedną ręką, gdziekolwiek indziej, bo wszędzie się zmieszczą.

Kiełki brokuła w kiełkownicy słoikowej w kuchni
Kiełki brokuła w kiełkownicy słoikowej w kuchni

Bardzo podoba mi się możliwość dokładnego umycia tego rodzaju kiełkownicy. Słoik jest szklany, można więc po prostu umieścić go w zmywarce. To był właściwie główny powód, dla którego zrezygnowałam z kiełkownic z tworzyw sztucznych – ponieważ one po prostu szybko pękają podczas zmywania. Nie zmywam w zmywarce nakrętki z sitkiem – jest ona aluminiowa, więc nie rdzewieje, ale mimo to bałabym się że się odkształci, zwłaszcza w wysokich temperaturach. Jeśli do sitka przyczepiają się jakieś uparte, drobne kiełki, na przykład lucerny, można je wyszorować szczoteczką do naczyń, bo zmywarka też nie pomoże.

Sposób na kiełki… na okrągło

Często wsypuję do kiełkowania jeden rodzaj nasion, po 3 dniach nastawiam kolejny słoik, po paru kolejnych dniach jeszcze coś innego.  W ten sposób można mieć nieustanne zbiory – i to co chwilę inne kiełki. Można mieć w słoikach brokuła w różnych fazach rozwoju na raz – brokuł jednodniowy, czterodniowy, a ostatni właśnie na talerzu. Niektórzy muszą jeść często kiełki lucerny z powodów zdrowotnych – dla nich 3 słoiki nastawiane co 2 dni zapewnią nieustanną dostępność tego warzywa.

Kiełkownica na stół!

Nie jest taka znowu brzydka, można postawić ją na stole, żeby każdy sobie wybrał ile chce…

Produkty sezonowe są najzdrowsze, pyszne i świeże: kapusta czerwona, orzechy, szczypiorek, kiełki i fasola
Produkty sezonowe są najzdrowsze, pyszne i świeże: kapusta czerwona, orzechy, szczypiorek, kiełki i fasola

Które nasiona warto kiełkować w słoiku?

W kiełkownicy słoikowej bez problemu uzyskamy następujące rodzaje nasion:

  • rzodkiewka
  • brokuł
  • soczewica
  • lucerna
  • fasola Mung i Adzuki
  • groch cukrowy
  • słonecznik
  • kalarepa
  • czarna rzodkiew
  • kapusta
  • kozieradka
  • jęczmień
  • cebula (trzeba czekać ponad tydzień, ale warto!)

Nie polecam kiełkować nasiona roślin, które potrzebują po prostu dużo czasu do skiełkowania. Na przykład buraki liściowe – wielokrotnie podejmowałam próby ich kiełkowania. Najlepszym wynikiem było uzyskanie około 30% skiełkowanych nasion po 10 dniach. Więc chyba lepiej poczekać na wiosnę i wysiać je na przykład w miniszklarence na ciepłym parapecie.

Kiełkownica słoikowa to sprytny produkt ułatwiający życie wszystkim, którzy cenią sobie zdrową żywność. W czasie gdy nie ma świeżych warzyw, produkcja własnych kiełków jest najlepszym sposobem na zdrowe witaminy w diecie.

Podobne

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu