Kiełki na cerę – które kiełki jeść dla skóry i włosów?
Gdyby Kleopatra żyła we współczesnej Polsce, na pewno zamiast kąpieli w oślim mleku często jadłaby kiełki na cerę. Tak samo jak ośle mleko, kiełki są naturalną skarbnicą mikroelementów działających pozytywnie w tym zakresie. Po prostu teraz już wiadomo, co jeść, aby skóra, włosy i paznokcie miały w bród cynku, krzemu, magnezu i innych składników odżywczych. Dowiedz się które kiełki są najważniejsze dla Twojej urody.
Składniki odżywcze w kiełkach wpływające na skórę
W kiełkach znajdziecie sporo mikro i makro elementów, jakie występują w kosmetykach i lekach, zażywanych w celu poprawy stanu skóry. A więc po kolei:
Gdzie szukać cynku? Oto kiełki na cerę zawierające łatwo przyswajalny cynk
Najważniejszy dla Twojej urody jest CYNK. Ma on działanie antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki, ma działanie naprawcze dla skóry po opalaniu. Łagodzi stany zapalne trądzik, jest pomocny przy atopowym zapaleniu skóry (także u dzieci!). Łamliwe paznokcie i wypadające włosy to objaw niedoboru cynku. Kiełki, które możesz śmiało włączyć do Twojej diety, jeśli ma być bogata w cynk, to: brokuł, słonecznik, rzodkiewka, lucerna, jęczmień, rzeżucha, ciecierzyca, kapusta, soja i cebula.
A krzem gdzie się znajduje?
KRZEM wspaniale działa na włosy i zapobiega wiotczeniu skóry. Jest więc poszukiwanym składnikiem w walce ze zmarszczkami. Kto chce zachowywać młodość na długo, niech włączy do codziennej diety następujące kiełki na cerę: słonecznik i lucernę! Oba smaczne i łatwe w uprawie.
Siarka – zamiast stosowania bardzo ekskluzywnych kosmetyków, jakie kiełki na cerę jeść, aby zaspokoić zapotrzebowanie na siarkę?
Antyseptyczna i bakteriobójcza SIARKA jest ważna zwłaszcza dla osób z cerą tłustą, z trądzikiem, łupieżem, łuszczycą i nadmiernym rogowaceniem skóry. Działanie siarki to między innymi regulacja pracy gruczołów łojowych, zmiękczanie zrogowaciałego naskórka, wyrównywanie kolorytu skóry. Siarkę znajdziesz w następujących kiełkach: fasoli mung, kapusty, rzodkiewki, rzeżuchy, grochu i cebuli.
A tu się dowiesz, w których kiełkach znajdziesz miedź, która wygładza skórę!
Miedź w organizmie ludzkim miedź jest potrzebna w minimalnych ilościach. Jej przyswajalna forma, czyli glukonian miedzi, spowalnia wolne rodniki, co ma pierwszorzędne znaczenie w terapii skóry ze zmarszczkami. Soja, słonecznik i fasola Mung są kiełkami na cerę, które dostarczają najwięcej miedzi.
Kiełki na cerę z niedoborami wapnia
Wapń, oprócz oczywistego działania na układ kostny i zęby, jest też potrzebna skórze. Niedobory wapnia mogą występować na przykład u kobiet w ciąży i mam karmiących piersią, ponieważ oddają one ten cenny pierwiastek maluszkowi. Niedobór wapnia objawia się łamliwymi włosami i paznokciami, a czasem przebarwieniami na skórze. Co jeść, aby zapatrywać się w ten pierwiastek? Kiełki na cerę: rzeżucha, rzodkiewka, fasola mung, słonecznik, lucerna, kapusta, soja. Z naciskiem na rzeżuchę. Rzeżucha jest tak bogatym źródłem wapnia, że warto ją stosować u osób ze skazą mleczną, które z oczywistych powodów muszą ograniczać nabiał.
Magnez, częsty składnik preparatów na skórę
Jeśli Twoim problemem są oznaki zmęczenia i starzenia się skóry, potrzebny jest Ci magnez. Osoby o stresującym trybie życia często obserwują wypryski, zmiany trądzikowe, szybko pojawiają się u nich zmarszczki. Oprócz zmiany trybu życia na mniej stresujący, na co często nie mamy wpływu, możemy sięgnąć po kiełki na cerę: rzodkiewkę, brokuł, fasola mung, słonecznik, lucernę, rzeżuchę i soję.
Selen równie ważny jak cynk
Do tej pory znamy ponad 20 różnych białek, w tym te najważniejsze dla skóry i jej wytworów, które są uzależnione od selenu. Wypadają Ci włosy, przetłuszczają się, często powraca łupież? Być może powinno się w takiej sytuacji zwrócić uwagę na produkty zawierające selen: kiełki brokuła, fasoli mung, słonecznika, lucerny, kapusty. Najważniejszy jest słonecznik, jako że jest pierwszorzędnym źródłem cynku. Koniecznie spróbuj kiełki słonecznika, bardzo łatwe w domowej uprawie.
Ten artykuł powstał na podstawie żmudnego spisywania właściwości konkretnych składników odżywczych ważnych dla urody i zawartości ich w kiełkach, a następnie kojarzenia jednego z drugim. Na razie (rok 2020) nie dotarliśmy do żadnego naukowego opracowania, które łączyłoby te dwie sprawy. Gdyby ktoś zechciał podejść do tego zagadnienia w sposób kompleksowy, postaramy się poinformować o tym naszych Czytelników. Gdyby ktoś miał wiedzę na temat publikacji na ten temat, prosimy o zostawienie informacji w komentarzu.