Warzywnik latem: jak go najlepiej wykorzystać?
Skończyły się warzywa liściaste, trwają zbiory pomidorów.. Warzywnik latem, czyli jakie prace w nim wykonujemy?
Sukcesywnie przeprowadzamy zbiory, a że niestety pomagają nam w tym ślimaki, szybko pojawiają się puste miejsca. Co tu robić, aby korzystać z warzyw dłużej?
Strączki z nasionka
Pierwsze co nam powinno przyjść do głowy, to wysiew fasoli. Może być niska, albo lepiej – pnąca, zwana przez dzieci fasolą magiczną! W małym warzywniku to jest oszczędność miejsca. Fasola i inne warzywa strączkowe są szczególnie dobre na poplony, ponieważ ich korzenie wiążą azot z atmosfery, i nadają się doskonale na zielony nawóz. Zwłaszcza w miejscach po warzywach korzeniowych, które szczególnie wyciągają z gleby wartości odżywcze, warto posiać właśnie strączki.
Oprócz fasoli są inne nasiona motylkowe, które warto wysiewać jako poplony, np. łubin czy peluszka.
Poplony
Można też uczyć się od rolników, oni wysiewają grykę, koniczynę, wykę, owies szorstki i inne. Facelia zdąży jeszcze zakwitnąć i jesienią pszczoły będą miały co robić! To wszystko są fantastyczne rośliny, podobnie jak motylkowe dostarczają do gleby składniki mineralne, ale mają jedną wadę. Nie można się nimi poczęstować. Warzywnik latem można zagospodarować poplonami różnego rodzaju. Takie poplony można znaleźć tutaj.
Warzywa o krótkim okresie wegetacji
W lipcu i sierpniu spokojnie możemy wysiewać sałatę, szpinak, buraki na botwinkę, jarmuż… To są warzywa, którym wystarczy kilka tygodni, i można je zbierać. Teraz gleba jest ciepła, więc będą szybciutko wschodzić, jeśli dostaną wodę. Tu z kolei problemem mogą być ślimaki i duża presja innych szkodników, dlatego mądrze jest zrobić sobie rozsadę w miniszklarence, a następnie posadzić pięciocentymetrowe sadzonki. Będą silniejsze niż kilkumilimetrowe siewki.
Niektóre marchewki, koper, oczywiście rzodkiewka – to też warzywa, które zdążymy jeszcze zebrać. Takie rośliny wysiewamy wprost do gruntu, bo nie da się ich przesadzać.
Sadzonki kwiatów i ziół
Jeśli chcemy mieć ładny warzywnik, to obok pomidorów, papryki czy kapusty, w pustych miejscach po zebranych szybkich warzywach, możemy conieco posadzić. Niestety, w Polsce rzadko da się kupić rozsadę warzyw w środku lata, ale są kwiaty. Polecamy zwłaszcza aksamitki, nagietki, pachnący wieczorem tytoń – zresztą wybór jest wielki. Aksamitki mają tą przewagę, że stanowią pierwszą zaporę przeciwślimakową.
Oczywiście można posadzić zioła, są one dostępne przez cały sezon. Można nimi zagospodarować puste miejsca.
W takim ogródku zawsze coś można jeszcze zrobić, po to jest, aby ogrodnictwo było ciekawe i zajmujące. Warzywnik latem obfituje w plony i dostarcza mnóstwo radości.