Sezonowa surówka z kiełkami kapusty czerwonej
Jesienią warto jeść kapustę, bo właśnie wtedy się ją zbiera. Surówka z kiełkami kapusty pozwoli spojrzeć inaczej na to warzywo.
Jesienią zbieramy wszystkie warzywa kapustne, a wśród nich kapustę czerwoną. Jak każda kapusta, ta także jest dość ciężkostrawna, chociaż pełna witamin i innych ważnych składników. Na pewno lepiej jeść ją na surowo, bo mniej tracimy wartości odżywczych. Ale jest ją uczynić jeszcze zdrowszą i lżejszą? Wymieszać z jej kiełkami. Kiełki kapusty czerwonej to skoncentrowana postać wszelkich dobroci, jakie daje nam to warzywo. Pozbawione są jednak minusów, jakie ma jedzenie samej kapusty. Komu kapusta nie pastowała dotąd, albo powodowała wzdęcia – niech sobie to weźmie do serca. Nie trzeba z niej rezygnować!
Składniki:
- kapusta czerwona – ćwierć główki
- fasola czerwona ugotowana – garść
- kilka orzechów laskowych
- pęczek szczypiorku
- słoik kiełków kapusty
- jogurt, ew. majonez, sól, cytryna
- gałka muszkatołowa
Wykonanie surówki z kiełkami kapusty:
- Orzechy uprażyć na suchej patelni – dla smaku!
- Kapustę poszatkować, wymieszać pół na pół z kiełkami kapusty
- Posiekać szczypiorek, dodać do kapusty
- Dodać orzechy, fasolę, wymieszać
- Dressing: wymieszać jogurt z majonezem i sokiem z cytryny, posolić, spróbować
- Polać surówkę dressingiem, posypać szczyptą gałki muszkatołowej – idealnie pasuje jej zapach.
Taka surówka sprawdzi się zamiast kolacji, na przyjęcie, a nawet zamiast obiadu, czy na lunch. Nawet największy wróg kapusty przekona się do niej po spróbowaniu. Ma w sobie fasolę i orzechy, które dodają jej roślinnego białka i pożytecznych kwasów, więc można się nią najeść. Surówka z kiełkami czerwonej kapusty jest bardzo smaczna, zdrowa i wykwintna. Smacznego!