Kiełbasa z kiełkami gorczycy, czy tak można?
Kiełbasa wydaje się bardzo powszednim jedzeniem, ale czy to koniec różnych wariantów kiełbasy? Można ją usmażyć, upiec bądź grillować, każdy ma swój ulubiony sposób. Naszym zdaniem przyszedł czas aby zająć się dodatkami. A więc, kiełbasa z kiełkami gorczycy – do dzieła!
Składniki:
- kiełki gorczycy
- kiełbasa
- makaron tagliolini (wstążki)
- listki świeżego szpinaku baby
- pół małej cebuli
- jeden ząbek czosnku
- oliwa z oliwek typu virgin
Sposób przygotowania:
Kiełbasę przyrządzić na swój ulubiony sposób – my polecamy upiec na grillu! Makaron zagotować, w tym czasie pokroić cebulę. Ważne by makaron nie był gotowany zbyt długo. Wodę z makaronu wylać, a makaron przelać zimną wodą aby się nie skleił. W osobnej misce wymieszać listki szpinaku wraz z oliwą i cebulą, posolić. Wycisnąć czosnek w wyciskarce, dodać do listków oraz wymieszać równomiernie. Aby makaron się nie kleił można dodać do niego niewielką ilość oliwy. Wszystko obsypać kiełkami, które nadadzą bardzo subtelnego a zarazem pikantnego smaku. Kiełbasę najlepiej zjeść z odrobiną musztardy, gdyż świetnie skomponuje się gorczyca z musztardy wraz z kiełkami, a zaś oliwa z tłustawą kiełbasą. Wszystko neutralizuje delikatny makaronik. Smacznego!
W studenckiej i ogólnie męskiej, szybkiej kuchni kiełbasa i makaron to produkty bardzo popularne. Jeśli takiemu wiecznie spieszącemu się delikwentowi podsuniemy kiełki gorczycy, chcąc nie chcąc zje coś zdrowego. I na pewno przekona się do smaku, w końcu gorczyca smakuje… musztardą!
Sposób przygotowania kiełków gorczycy jest bardzo prosty, jeśli dysponujemy kiełkownicą miseczkową.
- Nasiona sypiemy na sitko na miseczce
- Nalewamy wody (polewając wysypane nasiona) tyle aby jej lustro było tuż pod sitkiem
- Odstawiamy w ciepłe miejsce
- Kilka razy dziennie zraszamy
- Widząc korzonki, wylewamy część wody aby korzonki nie były zanurzone i kontunuujemy zraszanie
- Po paru dniach już będą zielone roślinki, którymi można się częstować wraz z korzeniami.