Czy uprawianie microgreens jest trudne?
Mikroliście są świetną alternatywą dla sklepowych pryskanych warzyw, nie dość że są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, to jeszcze przepięknie wzbogacą wizualnie Twoje dania.
Microgreens, które możecie znać pod nazwą mikroliście oraz mikrolistki, są młodymi warzywami zbieranymi zaraz po rozwinięciu się pierwszych liści właściwych. Ostatnimi czasy stają się coraz bardziej popularne w kulinarnym świecie, ze względu na ich wartości odżywcze oraz funkcje dekoracyjne (restauracje używają ich do przestrajania swoich tytułowych dań). Coraz więcej osób sięga po nie również z pobudek ekologicznych – warzywa liściaste dostępne w sklepach są potraktowane chemią oraz (o zgrozo) zapakowane w plastik. Hodując mikoliście w domu mamy pewność, że są niczym nieskażone oraz świeże. Ale pewnie zapytacie, czy uprawianie microgreens jest trudne? Czy mogę je wyhodować w domu? Jak się do tego zabrać?
Czy uprawianie microgreens jest trudne?
Uprawa mikroliści różni się od hodowli kiełków, przede wszystkim środowiskiem w którym rosną – mikrolistki potrzebują sterylnego podłoża, najlepiej kokosowego, które ma większe zdolności absorbujące wody od ziemi (przez co ryzyko pojawienia się pleśni jest mniejsze) oraz długością trwania całego procesu. Tak na prawdę nie potrzebujemy do tego wielu rzeczy, wystarczy odpowiedni pojemnik (dla początkujących polecamy szklarenkę, która przez specjalne otwory zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza), nasiona oraz wspomniane już podłoże. Najlepiej jest postawić tackę w dobrze nasłonecznionym miejscu, na przykład na parapecie. Dobrze jeżeli znajduje się pod nim grzejnik – pomoże to utrzymać pokojową temperaturę naszej uprawie, kiedy za oknem jest mróz. Po wysianiu mikrolistków nie zapominaj również o ich codziennym zraszaniu! Jeżeli zastosujesz się do powyższych wskazówek po dwóch tygodniach będziesz się cieszyć pyszną i świeżą zieleniną.
Jakie wybrać nasiona?
Do wyhodowania mikroliści nadaje się większość jadalnych warzyw i kwiatów. Tak na prawdę ogranicza was tylko wasza fantazja… i stopień zaawansowania. Na początek polecamy użyć małych opakowań, wypróbujecie wtedy, które rośliny najbardziej wam odpowiadają. Stosunkowo szybko rosną nasiona rzodkiewki czerwonej i grochu (zbiory są już po tygodniu!). A które mikroliście są najzdrowsze? Wszystkie gatunki zawierają o wiele więcej składników odżywczych w porównaniu z ich dojrzałymi roślinnymi odpowiednikami, skoncentrowane są w nich niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania witaminy C, K i E. Najwięcej zawierają ich między innymi młode listki czerwonej kapusty i zielonej rzodkiewki (Department of Nutrition and Food Science, University of Maryland, 2012r.)
Chcialem zapytac o sposob uprawy grochu na mikroliscie. Uprawa z uzyciem maty kokosowej. Po pozostawieniu nasion grochu na macie one nic nie wypuscily.
Na początek – groch należy namoczyć. Ponieważ nasiona są duże, proszę zalać je wodą i trzymać w wodzie przez min. 3 godziny. Nic się nie stanie gdy będą się moczyły całą noc. Następnie groch wysypujemy na wilgotne podłoże kokosowe. Musi być pulchne i wilgotne, minimalna grubość 3cm. Jeśli z wierzchu przykrywa Pan uprawę przezroczystą pokrywą, łatwiej będzie utrzymać wilgoć obecnie. Jest lato, więc powietrze jest często bardzo suche. Najlepiej sprawdzają się wentylowane szklarenki. Jeśli Pan takiej nie ma, to nie problem, trzeba tylko pamiętać o regularnym zraszaniu. Grochu nie przykrywamy podłożem. 2-3 razy dziennie zraszane nasiona skiełkują w ciągu tygodnia.