Avocado z mikroliśćmi
Avocado z mikroliśćmi to lekka potrawa, którą możecie przygotować w ramach przekąski lub kolacji. Avocado znane jest ze swoich wartości odżywczych, zawiera między innymi antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia się skóry. Ten “owoc życia” w połączeniu z mikroliśćmi to prawdziwa bomba witaminowa!
Składniki na avocado z mikroliśćmi:
- garść mikroliści
- dwa avocado
- czarne oliwki
- parę liści sałaty
- jeden pomidor malinowy
- serek mascarpone
- sos tabasco
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obieramy avocado i kroimy je w podłużne paski. w osobnym naczyniu łączymy składniki na sos – opakowanie serku mascarpone, pomidory oraz parę kropli tabasco. Wszystko blendujemy na gładką masę. Na talerzu kładziemy liście sałaty, układamy na nich wcześniej pokrojone avocado oraz oliwki. Całość przystrajamy sosem oraz garścią mikroliści.
Jak samodzielnie wyhodować mikroliście?
Mikroliście, czyli młode dwu-, trzytygodniowe liście roślin oprócz wielu wartości odżywczych również fantastycznie wyglądają! To dlatego tak chętnie dodają je do potraw szanowani szefowie kuchni. Ale pewnie zadajecie sobie pytania, skąd je dostać? Jak je samodzielnie wyhodować w domu? Potrzebujemy do tego pojemnika, który im zapewni odpowiedni mikroklimat, podłoża – ziemi oraz nasion. Musimy jeszcze tylko pamiętać o ich codziennym zraszaniu wodą!