Sałatka z mikroliści słonecznika
Warto czasem przypomnieć sobie o mikroliściach. Te niewielkie listki kryją w sobie niesamowity potencjał kulinarny. A sałatka to klasyczny wybór…
Składniki:
Mikroliście słonecznika, ewentualnie inne mikroliście jako dodatek – najlepiej wyhodowane samemu
Pestki słonecznika
dwa pomidory
ugotowane na twardo jajka
sok z cytryny, olej słonecznikowy
sól, ew. inne przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Upraż na patelni pestki słonecznika. Przygotować sos z soku z cytryny, oleju i soli, następnie wlać do mikroliści, odstawić. W tym czasie pokroić pomidory oraz obrać i pokroić jajka. Jeśli chodzi o jajka to każdy lubi inaczej jedni drobno inni nie; zróbcie więc po swojemu! Dołożyć pomidory, jajka. Można dodać inne przyprawy – świetny jest świeży cząber bądź estragon (może być suszony, ale to gorzej). Wszystko wymieszać. Ograniczamy ilość dodawanego oleju ponieważ sam słonecznik ma go w sobie sporo w liściach i pestkach. Na końcu posypać wspomnianymi pestkami słonecznika. Smacznego!