Site icon Semini: sklep ogrodniczy, blog o ogrodach

Sałatka z mikroliści słonecznika coś na lato!

Sałatka z mikroliści słonecznika

Warto czasem przypomnieć sobie o mikroliściach. Te niewielkie listki kryją w sobie niesamowity potencjał kulinarny. A sałatka to klasyczny wybór…

sałatka z mikroliści – składniki

Składniki:

Mikroliście słonecznika, ewentualnie inne mikroliście jako dodatek – najlepiej wyhodowane samemu

Pestki słonecznika

dwa pomidory

ugotowane na twardo jajka

sok z cytryny, olej słonecznikowy

sól, ew. inne przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Upraż na patelni pestki słonecznika. Przygotować sos z soku z cytryny, oleju i soli, następnie wlać do mikroliści, odstawić. W tym czasie pokroić pomidory oraz obrać i pokroić jajka. Jeśli chodzi o jajka to każdy lubi inaczej jedni drobno inni nie; zróbcie więc po swojemu! Dołożyć pomidory, jajka. Można dodać inne przyprawy – świetny jest świeży cząber bądź estragon (może być suszony, ale to gorzej). Wszystko wymieszać. Ograniczamy ilość dodawanego oleju ponieważ sam słonecznik ma go w sobie sporo w liściach i pestkach. Na końcu posypać wspomnianymi pestkami słonecznika. Smacznego!

Mikroliście; to znaczy zarówno liść jak i łodyga
Sałatka prezentuje się fantastycznie!
Sałatka jeszcze jeden raz…
Exit mobile version