Rzeżucha na stole pasuje zawsze, nie tylko na Wielkanoc! Zobacz jak pięknie może wyglądać w towarzystwie forsycji i innych kwiatów. Kompozycje ładne ale też jadalne utworzy w flancami warzyw. Zapraszamy do czerpania inspiracji.
Zielony trawniczek ślicznie się prezentuje o każdej porze roku, ale najwięcej korzystamy z rzeżuchy wiosną. Wielkanoc to tradycyjnie czas wysiewu tego zdrowego warzywa. Rzeżucha na stole może być równie wytworna jak kwiaty.
Rzeżucha wśród wiosennych kompozycji
Wiosną, czy to z powodu Wielkanocy, czy tak sobie, przyozdabiamy dom, aby wpuścić wreszcie zieleń do naszego życia. Po szarudze zimy szczególną radość sprawi naszym oczom kompozycja z kwiatów. Wplećmy więc do niej rzeżuchę! Zasługuje ona na poczesne miejsce i w kuchni, i w salonie.
Można ją posiać w szklanej miseczce na metalowym sitku. Jest to kiełkownica miseczkowa, naczynie idealne do uprawy, a ładne na tyle, że można je bez obaw postawić na stole.
A może szkoda Ci miejsca na stole? Wykorzystaj wiklinowy kosz. Takie połączenie budzi skojarzenia z wiosną i Wielkanocą.
Rzeżucha wyhodowana w ziemi
Nasze propozycje to także rzeżucha hodowana w ziemi, jak mikroliście. Można użyć ceramicznej doniczki, lub naszej szklarenki Jajko, i stworzyć miniogródek. Kto powiedział, że rzeżucha na stole nie może mieć towarzystwa? Do wysianej rzeżuchy dodałam sadzonki warzyw. W ten sposób powstały ogródki dla krasnali, piękne i smaczne!
Zwróćcie uwagę, że takie warzywa są zdrowe, bo samemu pozyskane z nasion. Można więc postawić na stole coś pięknego, smacznego i następnie zjeść.
Tutaj zobaczysz, jak zrobić takiego wesołego baranka z rzeżuchy!