Przepisy na mikroliście wcale nie łatwo znaleźć, a przecież podają je we wszystkich eleganckich restauracjach! Więc specjalnie dla Was postaraliśmy się stworzyć kilka, tak żeby każdy wiedział, po co je uprawiać. Potrawy z mikroliśćmi to przede wszystkim sałatki, ale dania główne też. Oto garść pomysłów i inspiracji.
Przepisy na mikroliście – potrawy wiosenne i letnie
Tutaj liczy się sezonowość – do których sezonowych warzyw pasują poszczególne rodzaje mikroliści? Niektóre połączenia smaków będą zawsze bez pudła, na przykład rzodkiewka z jajkiem i koperkiem. Inne są całkiem oryginalne. Czy wiecie że ogórecznik fantastycznie komponuje się z łososiem? Można dodać i mikroliście, i piękne niebieskie kwiaty tej pożytecznej rośliny! Znowu jarmuż to dobry kompan awokado, razem tworzą duet superfood.
Potrawy z mikroliści na zimę
To, co jest w mikroliściach fantastyczne, i co sprawia, że warto je uprawiać zimą na własnym parapecie, to ich zastosowanie w zimowej kuchni. Wyobraź sobie że w środku zimy możesz jeść świeżą i pozbawioną śladów chemii zieleninę. To właśnie oferują mikroliście. Można zatem zimą dodawać je do kanapek, przekąsek, sałatek czy posypywać nimi dania główne, dekorować zupy i sosy. Wartość każdej zimowej sałatki może być podniesiona za pomocą garści mikroliści.
Ten wpis jest rozwijany wraz z powstawaniem kolejnych przepisów!