Letnie potrawy z mikroliści – chłodnik i sałatka, pyszne i różowe!
W sam raz na upał letnie potrawy z mikroliści – tutaj burak i rzodkiewka czerwona. Przygotowaliśmy dwa przepisy: coś tradycyjnego, nasz rodzimy odpowiednik hiszpańskiego gospacho – czyli chłodnik, oraz coś nieco bardziej nowoczesnego – synteza kuchni różnych tradycji skumulowana w wygodnej i szybkiej potrawie, czyli sałatka z buraka i mikroliści. Gotuj smacznie, sezonowo i w dodatku w pięknych kolorach!
Chłodnik z jajkiem z mikroliści buraka i rzodkiewki
Składniki:
- jogurt naturalny;
- mikroliście buraka i rzodkiewki – jak najwięcej
- rzodkiewka kilka sztuk
- jajko na twardo
- ugotowany burak lub botwinka
Przygotowanie:
Ugotuj burak do miękkości (w skórce), wyciągnij z wody, zostaw do ostygnięcia i obierz. Jeśli przygotowujesz chłodnik z botwinki, ugotuj jak najwięcej liści w jak najmniejszej ilości lekko osolonej wody.
Zetrzyj gotowanego buraka na tarce lub posiekaj botwinkę drobno i wrzuć do jogurtu.
Umyj mikroliście, jeśli są długie (rzodkiewka), pokrój je grubo, dodaj do jogurtu. Zetrzyj rzodkiewkę i dodaj.
Całość można zmielić lub zblendować, albo pozostawić tak, żeby tu i ówdzie chrupało. Z wierzchu potrawę ozdabiamy jajkiem na twardo i odrobiną mikroliści.
Sałatka z buraka i mikroliści, czyli coś dla aktywnych!
Składniki:
- ser feta
- mikroliście buraka i rzodkiewki – jak najwięcej
- oliwa z oliwek extra virgin
- ugotowany burak
- limonka bądź cytryna
Przygotowanie:
Ugotuj burak do miękkości w skórce, tak jak robi się ziemniaki w mundurkach; wyciągnij z wody, zostaw do ostygnięcia i obierz. Pokrój w kostki buraka oraz ser. Warto zatrzymać się nad wyborem sera – zaproponowany tutaj ser – to grecki ser feta. Warto stosować inne sery np. nasze sery kozie. Ważne by nie był zbyt miękki – bo się rozciapie ani zbyt twardy bo się rozkruszy. Do buraka dodajemy świeżo wyciśniętego soku z limonki (może być cytryna). Połączenie buraka, który jest niesamowitym źródłem żelaza i naturalnego źródła witaminy C – czyli limonki bądź cytryny – to doskonałe, niezwykle zdrowe połączenie. Do wchłaniania żelaza niezbędna jest właśnie witamina C! Następnie dalej – po odczekaniu chwilki – aż kwas zaprzyjaźni się z burakiem, dodajemy ser oraz polewamy oliwą z oliwek. Na koniec dodajemy mikroliści i dla lepszego efektu jeszcze raz tym razem niezwykle delikatnie dodajemy oliwy tak by mikrolistki też były polane. Odstawiam do lodówki by się schłodziła. Podajemy na talerzu bądź w misce.
W dzisiejszych czasach chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć o niezwykłych właściwościach buraka… doskonały na produkcje czerwonych krwinek, reguluje ciśnienie krwi. W więc do dzieła!