Które kiełki są najzdrowsze? W jaki sposób wyhodować je we własnym domu, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze?
Na fali zdrowego odżywiania kiełki zyskały na popularności w Polsce. Obecnie można je spotkać nawet w supermarketach, przestały funkcjonować jako nowy ekologiczny trend, ozdoba potraw w azjatyckich restauracjach. Teraz każdy może je dostać i to dobrze, bo są skarbnica wielu witamin i minerałów. Ale my wciąż chcemy popularyzować wiedzę na ich temat. Skąd mają w sobie tyle wartości odżywczych, jakie są ich korzyści włączenia do swojej diety, które kiełki są najzdrowsze oraz w jakich warunkach powinno się je uprawiać, żeby zwiększyć ich biodostępność? To wszytko czego się dzisiaj dowiecie, crème de la crème wiedzy o kiełkach.
Właściwości odżywcze kiełków
W procesie kiełkowania nasion wytwarzane są duże ilości łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Za to wszystko odpowiedzialne są enzymy, które rozkładają wielocząsteczkowe substancje zapasowe (białka, węglowodany i tłuszcze) na związki proste. Zawartość tych składników jest większa niż w porównywalnej masie w pełni wykształconych roślin. Co więcej, kiełki są niskokaloryczne oraz ułatwiają trawienie. Ich regularne spożywanie może być profilaktyką wielu niedoborów witamin i minerałów, co za tym idzie przeciwdziałać poważnym schorzeniom (np. anemii). W kiełkach znajdują się również substancje antyoksydacyjne, które spowalniają starzenie się skóry. Poszczególne gatunki różnią się między sobą zawartością składników odżywczych oraz walorami smakowymi, dlatego polecamy eksperymentować i spróbować ich jak najwięcej!
Które kiełki są najzdrowsze?
Na zawartość składników odżywczych w kiełkach wpływa wiele czynników, między innymi rodzaj nasion (musi to być materiał siewny, a nie zaprawiane chemią nasiona spożywcze), warunki w których hodowane były kiełki (przepływ powietrza, wilgotność, światło słoneczne) oraz poszczególny gatunek (z jakich warzyw zostały otrzymane nasiona). Najlepiej jest hodować kiełki samodzielnie w domu, te sklepowe są zapakowane w plastikowych pojemniczkach, a ich termin do spożycia wynosi zazwyczaj 2-3 dni. Pędy wyhodowane w domu są dodatkowo bezpieczniejsze dla kobiet w ciąży. No dobrze, ale które kiełki są najzdrowsze? Wszystko zależy od tego, czego potrzebuje wasz organizm, mimo wszystko warto jest na codzień sięgać po: kiełki rzodkiewki (witamina C, siarka), słonecznika (żelazo, fosfor oraz cynk, magnez i wapń), kiełki soi, lucerny i brokuła (witaminy z grupy B) oraz rzeżuchy (witaminy A, C, K, magnez, fosfor).
Jak samodzielnie wyhodować kiełki
Do hodowania kiełków w domu polecamy kiełkownice słoikową. Jak wspomnieliśmy wcześniej warunki, w których odbywa się uprawa są bardzo ważne. Okrągły słoik, do którego wsypujemy nasiona zaprojektowany jest tak, żeby można było postawić go pod kątem. Tak wyprofilowana kiełkownica zapewnia stały przepływ powietrza oraz wilgotność. Cała praca polega na nasypaniu do środka nasion, namoczeniu przez kila godzin a potem kilkukrotne płukanie w ciągu dnia. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe, a wy możecie przyrządzić z nich pyszną sałatkę.