Zanim powiemy, dlaczego kiełki w diecie są ważne wyjaśnijmy, czym są wegetarianizm i weganizm
Dieta wegetariańska i wegańska staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Wiele osób decyduje się na nią nie tylko ze względów etycznych, ale i zdrowotnych. Dieta wegetariańska to sposób żywienia opierający się głównie na produktach pochodzenia roślinnego – wyklucza ona jedzenie mięsa i owoców morza. Dieta wegańska z kolei jest ścisłą dieta wegetariańską polegającą na jedzeniu produktów wyłącznie roślinnych – bez jaj, mleka, czy miodu. Obie te diety powinny być odpowiednio zbilansowane. Oprócz tak ważnego w diecie roślinnej białka, które możemy dostarczać organizmowi poprzez jedzenie roślin strączkowych, bardzo ważne jest również spożywanie odpowiedniej ilości innych składników odżywczych, w tym witamin! Kiełki w diecie roślinnej są z tego powodu bardzo ważne.
Dlaczego powinniśmy urozmaicać dietę kiełkami?
Na pewno już wiecie, że kiełki to istna bomba witaminowa. Polecamy je każdemu, kto chce się zdrowo odżywiać – szczególnie weganom i wegetarianom. Kiełki w tym aspekcie nie tylko urozmaicają dietę, ale również pełnią rolę naturalnych suplementów. Osoby na diecie roślinnej powinni zwrócić uwagę na produkt z wysoką ilością witaminy B, która możemy znaleźć na przykład w kiełkach lucerny, czy brokuła. Kiełki fasoli mung i ciecierzycy dodatkowo sprawiają, że jesteśmy bardziej syci i zmniejszają apetyt.
Jak hodować kiełki?
Kiełki można kupić w większych supermarketach. Jednak ich minusem jest to, że należy je spożyć dosłownie dwa dni po otwarciu, w innym wypadku kiełki najprawdopodobniej zgniją. Najlepiej jest je hodować samodzielnie – w domu. Potrzebujemy do tego odpowiedniej kiełkownicy, nasion oraz trochę wody. Kiełki hodowane w ten sposób mogą wytrzymać aż do dwóch tygodni! Musisz tyko pamiętać o codziennym przepłukiwaniu ich wodą.