Site icon Semini: sklep ogrodniczy, blog o ogrodach

Kiełki na odporność

Rzeżucha wiosną dostarcza witamin jak nic innego, nie ma o tej porze sałaty ani żadnych warzyw liściowych.

Rzeżucha wiosną dostarcza witamin jak nic innego, nie ma o tej porze sałaty ani żadnych warzyw liściowych.

Wiosną nie tylko zmienia się pogoda, ale również organizm człowieka! Stajemy się senni, przemęczeni oraz podatni na choroby. Na ratunek przychodzą nam kiełki, które są skarbnicą witamin i minerałów. Zatem, jakie jeść kiełki na odporność?

Kiełki na odporność

Wiosną dni stają się coraz dłuższe, słońce jest dla nas bardziej łaskawe i z większą szczodrobliwością muska nas po policzkach. Spragnieni światła i świeżego powietrza chętniej wychodzimy na dłuższe spacery. Niestety to również czas, kiedy jesteśmy wyjątkowo narażeni na złapanie jakiejś choroby. Na zmianę jest nam zimno lub jesteśmy zgrzani, wciąż rozpinamy się i zapinamy w komunikacji miejskiej, pociągu lub centrum handlowym. Teraz, kiedy trwa zagrożenie pandemią unikamy tych miejsc. Wskazane jest zachowanie szczególnej ostrożności i profilaktyki nie tylko przeciw zarażeniem koronawirusem, ale przeciw zachorowaniem w ogóle. Bo przecież przeziębienie zmniejsza naszą odporność, jeżeli pracujemy zdalnie uniknąć niebezpieczeństwa jest łatwiej, ale co jeżeli musimy wychodzić z domu do pracy? Przede wszystkim powinniśmy o siebie dbać i nie tylko chodzi tutaj o branie sezonowo witaminy C. Trzeba podejść do tego zagadnienia holistycznie, na co dzień ćwiczyć, spędzać czas z najbliższymi oraz zdrowo się odżywiać! Z pomocą przychodzą nam kiełki na odporność.

Smacznego – samo zdrowie na talerzu!

Codziennie na naszych talerzach powinno pojawiać się zdrowe białko (pełnowartościowe jest pochodzenia zwierzęcego, jeżeli jesteście wege sięgajcie po nasiona strączkowe, tofu i tempeh), produkty z pełnego ziarna oraz warzywa i owoce, w tym kiełki! Młode pędy warzyw mają wyjątkowo dużą zawartość niezbędnych dla naszego funkcjonowania witamin i minerałów. No dobrze, ale w takim razie jakie kiełki na odporność wybrać?

Jakie jeść kiełki na odporność?

Kiełki jarmużu są bogate w tak bardzo nam teraz potrzebną do wzmocnienia układu odpornościowego witaminę C, witaminę K1, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz działającą przeciwnowotworowo i zwalczającą bakterie i wirusy witaminę A. Kiełki jarmużu na miano superfood zasługują również dzięki zawartej w nich dużej ilości żelaza, dlatego polecamy go wszystkim na diecie roślinnej.

jarmuż w doniczce zestaw

Kiełki gorczycy są źródłem wielu witamin – C, A, E i K, B6 oraz minerałów – wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Wykazują działanie przeciwzapalne, powlekające oraz pobudzające trawienie. Szczególnie są wskazane przy chorobach przewodu pokarmowego, niestrawności, nieżycie żołądka i jelit. Mają pikantny intensywny smak, najlepiej dodawać je do dań na surowo, żeby nie straciły swoich wartości odżywczych.

gorczyca czarna kiełki

Kiełki lucerny wykazują silne właściwości prozdrowotne, wspomagają układ trawienny, odpornościowy, oraz odtruwają organizm z toksyn. Dzięki wysokiej zawartości izoflawonów oraz fitoestrogenów regulują działanie żeńskiego układu hormonalnego oraz chronią przed zachorowaniem na raka piersi. Są dobrym źródłem witaminy A, E i K oraz C – silnego przeciwutleniacza, który podnosi odporność i pomaga radzić sobie z infekcjami. Oprócz tego zawierają rzadko występującą w roślinach witaminę B oraz żelazo.

Kiełki lucerny gotowe i słoik do kiełkowania

Kiełki rzodkiewki chronią organizm przed przeziębieniem, zapobiegają rozwojowi chorób układu krążenia oraz mają właściwości antyrakowe. To wszystko przez zawarte w nich duże ilości witaminy C, A, E, H, B6 oraz kwas foliowy. Ponadto są bogate w kwasy omega-3 i błonnik oraz minerały: potas, magnez, jod i siarkę. Warto również wspomnieć o tym, że kiełki rzodkiewki poprawiają kondycję naszej skóry oraz poprawiają naszą pamięć i pobudzają nasz organizm do pracy, a tego nam teraz trzeba – dużo energii i dobrego humoru!

Różowe kolorowe kiełki rzodkiewki odmiana Red Purple.

Doskonałe kiełki na odporność to kiełki brokuła. Są one dobrym źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Znajdziemy w nich dużo białka (to dlatego są takie sycące), witamin (C, A, K, B1, B2 i PP) i soli mineralnych wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Co więcej, zawierają sulforafan – substancję zapobiegającą powstawaniu komórek rakowych. Kiełki zawierają do 20 razy więcej tego bezcennego składnika niż dorosła roślina!

Omlet z kiełkami brokuła do kawki?

Jak wyhodować kiełki na odporność, dla urody, dla smaku?

Zamiast kupować kiełki w supermarkecie, do którego teraz strach chodzić, polecamy wyhodować je samodzielnie w domu. Doskonale sprawdzi się do tego kiełkownica słoikowa. Uprawianie w niej kiełków jest dziecinnie proste oraz, co ważne – bezpieczne (odpowiednio wyprofilowany słoik zapewnia stały przepływ powietrza oraz wilgotność, zmniejszając tym samym możliwość pojawienia się pleśni lub zgnicia). Należy wsypać do kiełkownicy nasiona i zostawić do namoczenia na kilka godzin, po tym czasie wylać wodę przez nakrętkę-sito. Kiełkujące nasiona trzeba przepłukiwać kilka razy dziennie. Po kilku dniach (w zależności od rodzaju nasion) będziecie się cieszyć świeżymi i własnoręcznie otrzymanymi pędami. Zadbaj o zdrowie, kiełki na odporność są znakomitym pomysłem!

Exit mobile version