Site icon Semini: sklep ogrodniczy, blog o ogrodach

Warzywnik z rozsady – fotostory

Warzywnik z rozsady – zobacz jak rosną warzywa w 4 tygodnie!

Dlaczego warto uprawiać własne warzywa i jakie to łatwe, o tym pisałam w artykule Warzywnik dla każdego. A teraz zobaczcie, jak nasz warzywnik z rozsady wypełnia się smakowitymi roślinami. Wyobraźcie sobie, jak one pachną, jak smakują – to nie do opisania. Teraz można już przeprowadzić zbiory. Właśnie planujemy sałatkę, kaszę z jarmużem, chłodnik i zupę selerową.

Zabiegi, które należało wykonać na tym podniesionym zagonku przez 4 tygodnie:

  1. Podlewanie – w sumie 5 razy, za każdym razem 5 konewek wody;
  2. Odchwaszczanie – raz zostały usunięte kiełkujące dynie i ziemniaki, które wyrosły, ponieważ w kompoście były obierki kuchenne;
  3. Zbieranie ślimaków – raz po deszczu złapaliśmy ślimaka, więc go usunęliśmy. Konsumował aksamitki.

Nic więcej. Naprawdę. Taki warzywnik jest naprawdę dla każdego. Czas na zbiory!

Posadzone warzywa, tak to wygląda na początku.

To zdjęcie zrobione po 2 tygodniach od założenia warzywnika.
Po 3 tygodniach warzywa są już zdecydowanie większe.
Ostateczny efekt: teraz czas na zbiory!

Dlaczego tak łatwo i szybko osiągnęliśmy efekt? Po pierwsze, zastosowaliśmy kompost w proporcji 1:1 z ziemią. Substancji odżywczych było więc mnóstwo. Po drugie, grządka była wyściółkowana, co uniemożliwiło rozwój chwastów. Po trzecie, wszystkie warzywa są z sadzonek. Czyli od razu są silniejsze, nie trzeba ich przerywać, bo są sadzone w docelowej rozstawie. Nie bez znaczenia jest fakt, że oprócz warzyw sadziliśmy aksamitki, poszły one na pierwszy ogień w walce ze ślimakiem. Ciepłe miejsce przy ścianie, idealne dla warzyw, i podlewanie tylko wówczas, gdy od kilku dni nic nie spadło z nieba. To są wszystko powody, dla których warzywa udadzą się bez pudła.

Exit mobile version