Kiełki rukoli i pieczony schab – połączenie obiadowe i odświętne
Kto planuje wielkanocne menu, może wziąć pod uwagę kiełki rukoli – trochę pikantne, dodadzą nowego smaku tradycyjnemu obiadowi dla rodziny. Oto jak przygotować kawał sycącego mięsa tak, aby było zdrowe i wartościowe, i nic nie traciło ze swojego smaku.
Składniki:
ok. 1 kg schabu na pieczeń, w jednym kawałku
kiełki rukoli ze szklanej kiełkownicy, z korzeniami – kiełkownica szklana zobacz tutaj.
ok. 2 kg ziemniaków do pieczenia
1 czosnek
pół kapusty pekińskiej lub sałata rzymska
sól, pieprz, cytryna, oliwa, masło
Sposób przygotowania:
1. Schab obtoczyć w marynacie, przygotowanej z oleju z kilkoma kroplami soku wyciśniętego z cytryny, soli, czosnku wyciśniętego przez praskę (2 ząbki), pieprzu i 1/3 kiełków rukoli, odstawić na min. godzinę.
2. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, polać tą samą marynatą, dodać do nich kilka ząbków czosnku w łupinach, odstawić.
3. Schab przesmażyć, aby zamknąć soki w mięsie, z każdej strony, umieścić go w brytfance.
4. Do brytfanki wrzucić ziemniaki z czosnkiem, wlać całą marynatę.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny, pod koniec bez przykrycia, aby był przypieczony. Ziemniaki, jeśli są pokrojone, upieką się w tym samym czasie.
6. Przygotować sałatkę z kapusty i kiełków: zrobić sos winegret z oleju, soku z cytryny, soli, cukru, pieprzu i połówki ząbku czosnku. Do sosu wsypać poszatkowaną kapustę i 1/3 kiełków rukoli, wymieszać.
7. Wyciągnąć upieczony schab z piekarnika, z brytfanki odlać powstały sos pieczeniowy do naczynia blendera, schab pokroić w plastry.
8. Zblendować sos z pieczonego schabu z resztą kiełków rukoli.
9. Podawać pieczone ziemniaki i plastry schabu polane sosem rukolowym i z sałatką. Smacznego!