Czasem w pogoni za trudnymi sprawami zapominamy o najprostszych rozwiązaniach. Wychodząc na przeciw wyzwaniom proponujemy sałatkę która daje niesamowity efekt, a jest prosta. Szybka sałatka z kiełkami soczewicy!
Składniki:
- kiełki soczewicy
- sałata pekińska
- mała cebula
- łyżka oleju np. słonecznikowego
- czosnek
- łyżeczka cukru
- sól
Sposób przyrządzenia:
Drobno pokroić cebulę im drobniej tym lepiej, wycisnąć jeden ząbek czosnku. Wymieszać w misce wraz z olejem (można zamiast oleju słonecznikowego użyć rzepakowego). Pokroić sałatę pekińską, dodać do sosu wraz z kiełkami. Na koniec – wymieszać. Czy to prawda, że najdłużej trwa krojenie cebuli? Smacznego!
Jeśli wydaje Ci się, że w domu nie ma absolutnie nic do jedzenia, przyjrzyj się podobnym przepisom. Dosłownie kilka składników, ale sensownie dobranych sprawi, że nie musisz pędzić do sklepu. Soczewica to nieocenione źródło białka. W średniowiecznej Polsce jedzono soczewicę, bowiem stanowiła świetny zastępnik mięsa dla biednych ludzi. Gotowano z niej zupy, wypiekano chleb. Kiełki natomiast dają nowe możliwości, potraktowania soczewicy jako lekkiego, zdrowego pożywienia z witaminą C, żelazem i innymi dobrociami. Rozsmakuj się w superfood!