Site icon Semini: sklep ogrodniczy, blog o ogrodach

Sałatka z kiełkami kalarepy czerwonej

Kolorowa sałatka z kiełkami kalarepy nada się na lunch, kolację, nawet na przyjęcie – jest pyszna i zdrowa.

Sałatka z kiełkami czerwonej kalarepy

Sałatka z kiełkami kalarepy czerwonej – składniki:

Sposób wykonania sałatki z kiełkami:

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, jajka w ćwiartki, kiełki przepłukać.

Przygotować sos majonezowy z jogurtem – będzie lżejszy od samego majonezu.

Wymieszać w misce wszystkie składniki, polać sosem i gotowe!

Zanim powstanie sałatka z kiełkami, można kiełki wyhodować w słoiku na kiełki.

Nasiona kalarepy czerwonej wsyp do słoika, zalej woda i odstaw na kilka godzin. Następnie wodę zlej przez nakrętkę. Nasiona należy przepłukiwać około 3 razy na dobę pod kranem. Nakrętka z perforacją umożliwia wygodna hodowlę kiełków bez konieczności jej odkręcania. Po 4 dniach kiełki są gotowe, można je wrzucić do sałatki.

Kiełki kalarepy czerwonej w drugim dniu w kiełkownicy słoikowej
Słoik na kiełki w trzecim dniu hodowli kiełków kalarepy czerwonej
Po 4 dniach kiełkowania w słoiku kiełki kalarepy czerwonej

Kalarepa, tak samo jak rzodkiewka, bardzo szybko kiełkuje. I ma ciekawy kolor. Kiełki kalarepy są źródłem witamin (A, C, D), enzymów i mikroelementów. Wpływają pozytywnie na odporność organizmu, pobudzają i stymulują pamięć. Warto jeść je często, na pewno będziemy wówczas bezpieczniejsi w przypadku ataku wirusów. Jak większość kiełków ułatwiają trawienie. Sałatka z kiełkami kalarepy posiada więc 3 ważne cechy: jest smaczna, zdrowa i ładna.

 

Exit mobile version