Sałatka z awokado
Awokado sprawia czasem problemy. Ten owoc przypominający gruszkę, tak na prawdę w smaku przypomina ziemniaka. Z tego względu potrzebuje dodatków które nadadzą mu charakter. Propozycja to sałatka z awokado, która nada mu smak.
Składniki:
suszone pomidory w oleju
listki świeżego szpinaku baby
awokado
łyżeczka octu winnego
sól
Sposób przygotowania:
Awokado obrać ze skóry i wyciągnąć pestkę, pokroić na małe kawałki. Wymieszać i posolić w misce wraz z suszonymi pomidorami – które można pokroić jeżeli kawałki są zbyt duże. Ważne by wlać również oliwę z pomidorów, najczęściej jest ona również przyprawiona więc warto to wykorzystać. Dodać łyżeczkę octu winnego, może być jasny bądź ciemny (ciemny jest intensywniejszy). Wymieszać tak aby awokado nasiąknęło sosem. Dodać kiełki oraz listki szpinaku. Wymieszać i podawać od razu, gdyż odstawiony szpinak na dłuższy czas pod wpływem oliwy i octu ciemnieje. Delektuj się niezwykłym smakiem!
Kiełki soczewicy rosną bardzo szybko, a najlepiej w kiełkownicy słoikowej. Warto je przez kilka godzin namoczyć, następnie wylać wodę przez sitko w nakrętce. Soczewica nie produkuje korzeni włośnikowych, więc nadaje się idealnie dla początkujących osób, które nie są pewne różnicy między pleśnią a korzeniami włośnikowymi. Wystarczy ją przepłukiwać 2 razy dziennie, i po 3-4 dniach jest gotowa.