Kozieradka to bardzo popularna roślina w kuchniach wschodnioazjatyckich. Można ją spotkać zarówno w różnorodnych kuchniach chińskich, japońskiej jak i tajskiej, wietnamskiej czy bengalskiej. Prezentowana potrawa jest raczej spotykana w portach chińskiego wybrzeża.
Składniki:
- Kiełki kozieradki
- Sezam – ziarenka
- Makaron ryżowy
- Olej sezamowy do smażenia
- Marchew
- Zielona część pora
- Imbir
- Pierś z kurczaka
- sos sojowy
Przepis na kiełki kozieradki – przygotowanie
Obrać oraz pokroić w słupki marchew, imbir obrać – najczęściej imbir jest ścierany ale można go również pokroić w małe słupki bądź drobną kosteczkę. Pokroić zieloną część pora, resztę b nie marnować proponujemy zużyć do na przykład zupy. Umyć kurczaka i pokroić na kawałki – tutaj prezentujemy plasterki. Nastawiamy wodę na makaron. Podsmażamy mięso na oleju sezamowym – mięso nie musi być solone, gdyż takie składniki jak olej sezamowy, imbir czy sos sojowy nadają dużo smaku; co kto lubi! Gotujemy makaron – nie za długo gdyż to cienki makaronik ryżowy – ale powinien być miękki. Dodajemy pokrojone warzywa wraz z imbirem oraz kiełkami kozieradki, po chwili trochę sosu sojowego, od czasu do czasu mieszać. Odlać makaron i można dodać go na patelnie – myśmy tego nie zrobili 🙂 Jeszcze trochę podsmażyć mieszając. Teraz zostało już tylko estetycznie ułożyć potrawę na talerzu i posypać sezamem. Smacznego!
Polecamy by tę potrawę przyrządzić w tradycyjnym woku! Efekty niesamowite!