Site icon Semini: sklep ogrodniczy, blog o ogrodach

Przepis na kiełki fasoli Adzuki

Pyszna sałatka z kiełkami, czyli przepis na kiełki fasoli Adzuki

Przepis na kiełki fasoli Adzuki jest dobry na lunch, bo ta sałatka jest bardzo sycąca i pełna wartości ożywczych. Każdy, kto potrzebuje zastrzyku energii, a nie pustych węglowodanów, może z tego skorzystać. Kiełki fasoli Adzuki nadają się do dań na ciepło i zimno, można je jeść na surowo i po obróbce termicznej.

Przepis na kiełki fasoli Adzuki

Składniki:

1 słoik kiełków fasoli Adzuki – kiełkownicę słoikową znajdziesz tutaj!

2 marchewki

1 sałata rzymska mini

1/2 pęczka koperku

1/2 puszki kukurydzy

sok z 1 limonki

majonez pół na pół z jogurtem, sól, pieprz

Składniki sałatki z kiełkami fasoli Adzuki

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos majonezowy: wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z limonki.

Poszatkuj sałatę, pokrój koperek, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach.

Do miski wrzuć wszystkie warzywa, łącznie z kukurydzą i kiełkami fasoli Adzuki. Całość wymieszaj, polej sosem majonezowym. Smacznego!

Ten przepis na kiełki fasoli Adzuki umożliwia zachowanie jej charakterystycznej chrupkości, nadającej sałatce doskonałą teksturę.

Kiełki fasoli Adzuki: jak wyhodować je w słoiku

Słoik do kiełkowania fasola adzuki Semini

Ok. 10 gram nasion wsyp do słoika na kiełki, zakręć nakrętkę. Wlej przez sitko wodę, namocz nasiona przez kilka godzin. Następnie wylej wodę przez sitko i postaw kiełkownicę pod kątem, na specjalnym wypłaszczeniu. Teraz należy uzbroić się w cierpliwość: przez kilka dni należy 3 razy dziennie przepłukiwać kiełkujące nasiona. Gdy tylko nasiona wypuszczą kiełki o długości około 1 cm, można je już użyć. Przepis na kiełki fasoli Adzuki na pewno nie jest jeden, ale ten powyższy jest bardzo dobry.

Exit mobile version