Pyszna sałatka z kiełkami, czyli przepis na kiełki fasoli Adzuki
Przepis na kiełki fasoli Adzuki jest dobry na lunch, bo ta sałatka jest bardzo sycąca i pełna wartości ożywczych. Każdy, kto potrzebuje zastrzyku energii, a nie pustych węglowodanów, może z tego skorzystać. Kiełki fasoli Adzuki nadają się do dań na ciepło i zimno, można je jeść na surowo i po obróbce termicznej.
Składniki:
1 słoik kiełków fasoli Adzuki – kiełkownicę słoikową znajdziesz tutaj!
2 marchewki
1 sałata rzymska mini
1/2 pęczka koperku
1/2 puszki kukurydzy
sok z 1 limonki
majonez pół na pół z jogurtem, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos majonezowy: wymieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z limonki.
Poszatkuj sałatę, pokrój koperek, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach.
Do miski wrzuć wszystkie warzywa, łącznie z kukurydzą i kiełkami fasoli Adzuki. Całość wymieszaj, polej sosem majonezowym. Smacznego!
Ten przepis na kiełki fasoli Adzuki umożliwia zachowanie jej charakterystycznej chrupkości, nadającej sałatce doskonałą teksturę.
Kiełki fasoli Adzuki: jak wyhodować je w słoiku
Ok. 10 gram nasion wsyp do słoika na kiełki, zakręć nakrętkę. Wlej przez sitko wodę, namocz nasiona przez kilka godzin. Następnie wylej wodę przez sitko i postaw kiełkownicę pod kątem, na specjalnym wypłaszczeniu. Teraz należy uzbroić się w cierpliwość: przez kilka dni należy 3 razy dziennie przepłukiwać kiełkujące nasiona. Gdy tylko nasiona wypuszczą kiełki o długości około 1 cm, można je już użyć. Przepis na kiełki fasoli Adzuki na pewno nie jest jeden, ale ten powyższy jest bardzo dobry.