Sikorki i inne ptaki chętnie jedzą produkty tłuszczowe dla ptaków
Kule tłuszczowe, dzwonki tłuszczowe, pierścienie z tłuszczu, z wtopionymi ziarnami słonecznika i innych zbóż – takie urozmaicenia diety proponują producenci ptasich pokarmów.
Oczywiście tłuszcz jest świetnym źródłem energii dla ptaków, ale dużo zależy od jego świeżości! W ocenie jakości tłuszczu mają znaczenie: liczba kwasowa (określa zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, im wyższa, tym większy stopień zjełczenia hydrolitycznego tłuszczu) i liczba nadtlenkowa (jest miarą zawartości nadtlenków, czyli wskaźnik stopnia utlenienia tłuszczu). Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest świeży – próbą patelni, czyli podgrzać go do 90-95 st. C i dokonać organoleptycznej oceny zapachu. Jeśli zaśmierdzi – jest zjełczały. Ważne, aby kupować najlepszej jakości świeże produkty tłuszczowe dla ptaków.
Co może powodować karmienie ptaków zjełczałym tłuszczem? Wolne kwasy tłuszczowe powstałe np w starym smalcu przereagowują do szkodliwych aldehydów i ketonów, co przyspiesza perystaltykę ptasich jelit, obniżają sprężystość naczyń krwionośnych i zaburzeń w układzie sercowo – naczyniowym. Dochodzi do biegunek, uszkodzeń wątroby i wolę nie pisać co się dalej dzieje… Natomiast proces utleniania tłuszczu powoduje powstanie wolnych rodników, wytwarzanie kwasów i aldehydów o przykrym zapachu. Utleniony tłuszcz niszczy wartości odżywcze innych składników pokarmu, z którymi jest zmieszany, zmniejsza przyswajalność białek. Powstaje kwas mlekowy powodujący zaburzenia trawienia i nie chcecie wiedzieć co jeszcze! Stare tłuszcze powodują u ptaków zejścia śmiertelne.
Dlatego:
- Pilnujemy żeby powieszone produkty tłuszczowe wisiały maksymalnie tydzień i to przy temperaturze około 0 stC;
- Nie używamy kul tłuszczowych po dacie ważności i w ogóle SPRAWDZAMY datę;
- Kupujemy tylko dobrej jakości świeży tłuszcz do sporządzania własnych kul dla ptaków;
- Proponujemy nasze produkty tłuszczowe dla ptaków!