Site icon Semini: sklep ogrodniczy, blog o ogrodach

Obiad z kiełkami rzodkiewki na lato

Obiad z kiełkami rzodkiewki na lato 2

W czasie upałów mało, kto ma ma ochotę na gotowanie. Najlepiej sprawdzają się wtedy nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu potrawy. Właśnie na takie dni polecamy obiad z kiełkami rzodkiewki. Kiełki tego gatunku są ostre w smaku i z powodzeniem mogą być zastąpić szczypiorek.

Składniki na obiad z kiełkami rzodkiewki

Składniki na obiad z kiełkami rzodkiewki

Sposób przygotowania

Umyć dokładnie buraki i ułożyć na suchej blasze do pieczenia. Piec buraki w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 40-90 minut (zależnie od wielkości). W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić je w talarki i podsmażyć chwilę na patelni, doprawić solą i pieprzem. Następnie włożyć je na 20 minut do piekarnika. Ostudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Rzodkiewki zetrzeć na cienkie plastry na tarce. Warzywa wyłożyć na talerz, pokruszyć ser bałkański i posypać kiełkami z wierzchu.

Kiełki rzodkiewki wspaniale się komponują z pieczonymi ziemniakami
Gotowe danie

Jak samodzielnie wyhodować kiełki rzodkiewki?

Kiełki rzodkiewki są idealne na początek przygody z kiełkowaniem. Znakomicie udaje je się wyhodować w kiełkownicy słoikowej, jest to bardzo wygodny sposób na domową uprawę kiełków. Trzeba do niech wsypać nasiona i pozostawić do namoczenia na 4-6 godzin, po tym czasie wylać wodę przez ażurowe oczka zakrętki. Czas kiełkowania wynosi około 3-5 dni. Należy codziennie pamiętać o przepłukiwaniu ich wodą, najlepiej jest to robić to rano i wieczorem.

Kiełkownica z kiełkami rzodkiewki Semini, możesz ją kupić tutaj
Exit mobile version