Wiosenny przepis – kiełki rzodkiewki w sałatce
Kiełki rzodkiewki to coś na śniadanie, lunch, a może lekką kolację? Sałatka z kiełkami rzodkiewki będzie idealna, zwłaszcza w sezonie, kiedy wszystko można przynieść z własnego ogródka. Za wyjątkiem jajek, chyba że ktoś ma kurnik!
Składniki:
- słoik kiełków rzodkiewki – z kiełkownicy słoikowej!
- pół pęczka rzodkiewek
- kilka świeżych ogórków
- mały pęczek koperku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- łyżka śmietany
- łyżka majonezu
- sól
Sposób przygotowania:
Ostudzone jajka pokrój drobno, rzodkiewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ogórki pokrój w plasterki, ale nie za cienki, żeby coś chrupało! Posiekaj koperek. W misce przygotuj sos ze śmietany, majonezu i soli, następnie wrzuć wszystkie składniki, z kiełkami włącznie. Sałatka gotowa!
Korzyści dla zdrowia:
Kiełki rzodkiewki zawierają witaminę C, podnoszą więc odporność. Siarka w nich zawarta działa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Są lekkostrawne. Cała sałatka jest dzięki nim prozdrowotna.