Ciasteczka z kiełkami cebuli są warzywną alternatywą dla klasycznych, mięsnych pasztecików. Są one zdecydowanie mniej ciężkostrawne oraz zawierają wiele cennych wartości odżywczych. Ciasteczka sprawdzą się zarówno jako przystawka na wykwintne przyjęcie lub przekąska w czasie zabieganego dnia! Dodatkowo kiełki cebuli zawierają dużą ilość witaminy C, której nasz organizm szczególnie potrzebuje w sezonie zimowym, kiedy tak łatwo o przeziębienie.
Składniki na ciasteczka z kiełkami cebuli:
- kiełki cebuli
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotować i obrać buraki (można też kupić od razu ugotowane w sklepie), następnie pokroić je na średniej grubości plastry. Rozgrzać patelnię dodać olej i podsmażyć wcześniej pokrojoną cebulę. Rozłożyć ciasto na blacie, delikatnie rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdy kwadrat położyć plaster buraka, podsmażoną cebulę oraz kiełki. Gotowy farsz przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć ciasteczka łącząc ze sobą przeciwległe rogi, tworząc tzw. “koperty”. Na koniec posmarować paszteciki roztrzepanym jajkiem i posypać solą. Rozgrzać piekarnik na 170 stopni i piec przez około 20 minut, aż do zarumienienia.
Jak samodzielnie wyhodować kiełki cebuli?
Do hodowli tych kiełków najlepiej sprawdzi się kiełkownica słoikowa. Należy wsypać do niej nasiona i zostawić do namoczenia na 8-12 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę przez ażurowe oczka zakrętki. Czas kiełkowania wynosi około 10-15 dni. musicie tylko pamiętać o codziennym przepłukiwaniu ich wodą, najlepiej robić to rano i wieczorem.