1 krok to przygotowanie marynaty z kiełków i obtoczenie w niej mięsa.
Przepisy na kiełki

Schab i kiełki rukoli na Wielkanocny obiad

Kiełki rukoli i pieczony schab – połączenie obiadowe i odświętne

Kto planuje wielkanocne menu, może wziąć pod uwagę kiełki rukoli – trochę pikantne, dodadzą nowego smaku tradycyjnemu obiadowi dla rodziny. Oto jak przygotować kawał sycącego mięsa tak, aby było zdrowe i wartościowe, i nic nie traciło ze swojego smaku.

Schab i kiełki rukoli to danie na rodzinny obiad
Schab i kiełki rukoli to danie na rodzinny obiad

Składniki:
ok. 1 kg schabu na pieczeń, w jednym kawałku
kiełki rukoli ze szklanej kiełkownicy, z korzeniami – kiełkownica szklana zobacz tutaj.
ok. 2 kg ziemniaków do pieczenia
1 czosnek
pół kapusty pekińskiej lub sałata rzymska
sól, pieprz, cytryna, oliwa, masło

Sposób przygotowania:

1. Schab obtoczyć w marynacie, przygotowanej z oleju z kilkoma kroplami soku wyciśniętego z cytryny, soli, czosnku wyciśniętego przez praskę (2 ząbki), pieprzu i 1/3 kiełków rukoli, odstawić na min. godzinę.

1 krok to przygotowanie marynaty z kiełków i obtoczenie w niej mięsa.
1 krok to przygotowanie marynaty z kiełków i obtoczenie w niej mięsa.

2. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, polać tą samą marynatą, dodać do nich kilka ząbków czosnku w łupinach, odstawić.

Ziemniaki i czosnek w marynacie z kiełków rukoli
Ziemniaki i czosnek w marynacie z kiełków rukoli

3. Schab przesmażyć, aby zamknąć soki w mięsie, z każdej strony, umieścić go w brytfance.
4. Do brytfanki wrzucić ziemniaki z czosnkiem, wlać całą marynatę.

Schab, ziemniaki i kiełki rukoli w brytfance: co to będzie? Będzie pysznie i zdrowo!
Schab, ziemniaki i kiełki rukoli w brytfance: co to będzie? Będzie pysznie i zdrowo!

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny, pod koniec bez przykrycia, aby był przypieczony. Ziemniaki, jeśli są pokrojone, upieką się w tym samym czasie.
6. Przygotować sałatkę z kapusty i kiełków: zrobić sos winegret z oleju, soku z cytryny, soli, cukru, pieprzu i połówki ząbku czosnku. Do sosu wsypać poszatkowaną kapustę i 1/3 kiełków rukoli, wymieszać.
7. Wyciągnąć upieczony schab z piekarnika, z brytfanki odlać powstały sos pieczeniowy do naczynia blendera, schab pokroić w plastry.
8. Zblendować sos z pieczonego schabu z resztą kiełków rukoli.
9. Podawać pieczone ziemniaki i plastry schabu polane sosem rukolowym i z sałatką. Smacznego!

 

 

Podobne

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu